|

ABD'nin Afganistan taktiği: Önce kullan sonra öldür!

Kabil’de ABD’nin, kendine çalışan tercüman Naseeri ile birlikte yine kendi saha elemanı Zemari Ahmedi’yi de ‘terörist’ diye öldürdüğü ortaya çıktı. ABD’nin bir yardım kuruluşunda çalışan Ahmedi’nin taşıdığı su dolu bidonları patlayıcı zannederek bombaladığı görüntülerle belgelendi.

Haber Merkezi
01:47 - 12/09/2021 Pazar
Güncelleme: 01:55 - 12/09/2021 Pazar
Yeni Şafak
ABD'nin vurduğu araç hurdaya dönmüştü
ABD'nin vurduğu araç hurdaya dönmüştü

ABD’nin Kabil’de düzenlediği 7’si çocuk 10 sivilin ölümüne neden olan saldırı ile ilgili skandal detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. ABD’nin, DEAŞ Horosan’ın (DEAŞ-K) suikast timini vurduğunu iddia ettiği saldırıda, 6 yıldır kendisi adına tercümanlık hizmeti veren Naseer’i öldürdüğü ortaya çıkmıştı. New York Times’ın (NYT) haberine göre ABD, bu saldırıda kendisi adına çalışan bir sivil toplum kuruluşu çalışanı olan Zemari Ahmedi’yi de katletti. NYT’nin paylaştığı videoda, öldürülen Ahmedi’nin bidonlara su doldurup eve götürdüğü görülürken, ABD’li yetkililer bidonlarda patlayıcı olduğunu ve yaptıkları operasyonla yeni bir saldırının önüne geçtiklerini iddia etmişlerdi.

YALANI ORTAYA ÇIKTI

Pentagon yetkilileri saldırı sonrası açıklamalarında, DEAŞ-K militanı olduğunu iddia ettiği Ahmedi’yi saatlerce insansız hava araçları (İHA) ile izlediklerini ve şahsın şüpheli hareketlerinin istihbaratlarını doğruladığını açıklamıştı. ABD’li yetkililere göre yeni bir saldırı hazırlığında olan Ahmedi ve DEAŞ-K üyeleri, saldırıda kullanılabilecek 2 adet dizüstü bilgisiyarı ofisten aldı. Daha sonra Ahmedi, diğer örgüt üyelerini evlerine bıraktı ve burada patlayıcı dolu bidonları arabasına yükleyip yola çıktı. Tam bu noktada hem teröristlere hem de Ahmedi’ye operasyon düzenlendi ve etkisiz hale getirildiler. NYT’nin paylaştığı video ise, gerçeğin böyle olmadığını ve ABD’nin “DEAŞ’ın suikast timini vurduk” yalanını gün yüzüne çıkardı.


ABD ADINA ÇALIŞIYORDU

NYT’nin haberine göre öldürülen kişilerden biri, 43 yaşında olan ve 2006’dan beri Kaliforniya merkezli bir yardım kuruluşu olan Nutrition and Education International’da elektrik mühendisi olarak çalışan Zemari Ahmedi’ydi. Patronunun isteği üzerine ofisinden bilgisayarları alan mühendis, daha sonra iş arkadaşları ile Kabil’de Taliban’ın kontrolü altındaki bir parkta bulunan mültecilere gıda yardımı dağıttı ve öğleden sonra aracıyla arkadaşlarını aldığı yere bıraktı. Ahmedi’nin, iş arkadaşlarını bıraktığı yerde yanında getirdiği bidonlara su doldurarak araca yüklemesi, ABD’ye ait İHA kamera görüntülerinde “patlayıcı” olarak algılandı.


SANİYE SANİYE GÖRÜNTÜLENDİ

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Miley de operasyon sonrası yaptığı açıklamalarda, öldürülen Ahmedi’nin yeni bir saldırı düzenlemek için bidonlarla patlayıcı taşıdığını iddia etmişti. Ahmedi’nin parkta yemek dağıttığı, ofise uğrayıp bilgisayar aldığı ve bidonlara hortumla su doldurduğu görüntüler, yayınlanan video ile saniye saniye tescilendi. NYT’ye konuşan Ahmedi’nin ailesi ve iş arkadaşları, Afgan hükûmetinin çöküşünden sonra öldürülen mühendisin yaşadığı mahalleye su dağıtımının durduğunu, bu yüzden iş çıkışı eve sık sık bidonlarla su götürdüğünü belirtti.


7’Sİ ÇOCUK 10 SİVİLİ KATLETTİ

Ahmedi’nin bıraktığı iş arkadaşları, evlerinin bahçesine girdikleri sırada ABD hava saldırısı düzenlendi ve aynı aileden 7’si çocuk olmak üzere 10 sivil katledildi. Bahçede öldürülen sivillerin, ABD adına 6 yıl tercüman olarak hizmet etmiş olan Naseer ve ailesi olduğu ortaya çıkmıştı. Yine Ahmedi de aynı hava saldırısında hayatını kaybetti. Senelerdir ABD adına bir sivil toplum kuruluşunda mühendis olarak çalışan Ahmedi’nin öldürülmesi, Washington’ın istihbarat zaafiyetini ve operasyonel rezaletini bir kez daha gözler önüne serdi. Kendisi adına çalışanları bir bir katleden ABD, ne kadar güvenilmez olduğunu da bir kez daha göstermiş oldu.

#Zemari Ahmedi
#ABD
#Kabil
#Afganistan
3 yıl önce