|

Aldığım Nobel'i ülkeme borçluyum

Kimya Nobel Ödülünü alan Prof. Aziz Sancar, “Bu ödülü memleketime borçluyum. Buraya geldim başarılı oldum ama bana bu temeli veren Türkiye’deki eğitimdi” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 9/10/2015 Cuma
Güncelleme: 08:41 - 9/10/2015 Cuma
Yeni Şafak

Nobel Kimya Ödülü'nü alan Prof. Dr. Aziz Sancar, yıllarca verdiği emeklerin ardından ödüle layık görülmekten büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü'nde çalışmalarını sürdüren Sancar, ödülden sabah saat 5'te gelen telefonla haberdar olduklarını anlattı; “Uyandım, telefona gittim, bana Nobel Kimya Ödülü'nü aldığımı söylediler. Ben de uykulu biçimde, gerektiği şekilde teşekkür etmeye çalıştım."



TIP ÖDÜLÜ ALIRIM DİYORDUM


Daha çok tıp ağırlıklı araştırmalara odaklandığını, dolayısıyla kimya alanında bir ödülü beklemediğini söyleyen Sancar, tıp ödülü iki gün önce verildiği için, bu yıl artık olmaz diye düşündüğünü ifade etti. Sancar, “Ailem için sevindim. Çünkü büyük bir aileyiz. Sekiz öz, iki üvey kardeşim var. Fakat en çok memleketim için sevindim. Bence Türkiye için bilim lazım. Katkı sunduğum


için çok sevinçliyim" dedi.





EĞİTİM ABD İLE AYNI SEVİYEDEYDİ


“Sağolsunlar annem babam okumaya büyük önem verirdi" diyerek ailesini hürmetle anan Sancar, “Biz genelde memleketimizi tenkit etmeyi severiz. Fakat bizim memlekette çok güzel bir eğitim var. Türkiye'de ilkokulumuz, ortaokulumuz, lisemiz, üniversitelerimiz bedavadır. Türkiye'de üniversitede okurken, orada gördüğüm eğitim, buradaki üniversitelerin seviyesindeydi. Bunu Amerika'da yapamazsınız. O bakımdan ben bu ödülü memleketime ve Cumhuriyet devrinin başlattığı eğitime borçluyum. Buraya geldiğimde araştırma yapabilecek düzeydeydim" dedi.





GENÇLER GERİ DÖNSÜN


Bilimsel çalışmanın sabır istediğine de dikkati çeken Sancar, genç beyinlere “hiç yılmamaları" tavsiyesinde bulundu. Sancar, “Dış ülkelere gitsinler, oraları görsünler, çalışsınlar fakat benim yaptığımı yapmasınlar. Türkiye'ye dönsünler. Şimdi Türkiye çok değişti. Tavsiyem, evet buraya gelin, burayı görün ama sonra Türkiye'ye dönün" dedi. Pırıl pırıl bilim adamlarımız olduğunu söyleyen Sancar, başka Nobel ödülleri için ümitli olduğunu da ekledi.



'Türküm, o kadar'




Sancar, bazı medya organlarının sorularından rahatsızlık duyduğunu da dile getirdi. BBC'nin ilk sorusunun 'Siz Arap mısınız?'


olduğunu ifade eden Sancar, "Ben Türküm, o kadar. Mardin'de doğmuşsam, Cizre'de de doğmuşsam, Kars'ta da doğmuşsam ben Türküm" cevabını verdiğini söyledi.



Öğrencileri bekliyordu


Sancar'ın laboratuvarında araştırma yapan 12 öğrenciden biri olan Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğretim görevlisi Fazilet Cantürk de duygularını şöyle dile getirdi: “Aziz hocamın böyle bir ödülü almasını bekliyorduk. Bize sürpriz olmadı açıkçası. Yıllardır çalıştığı bir alan, uzun bir emek verildi. Amerika gibi bir ülkeye gelip kendini kabul ettirdi, buna ek olarak bir de Nobel ödülü kazandırdı ülkemize. Mükemmel bir şey."



Bir süre inanamadık


Sancar gibi Kuzey Carolina Üniversitesi'nde Biyokimya ve Biyofizik Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapan eşi Gwen Sancar da sabah saatlerinde gelen telefonla büyük sevinç yaşadıklarını söyledi. Gwen, "Görüşme sonrası Aziz'le oturduk ve bir süre birbirimize baktık. Bu gerçek mi diye düşündük" dedi.



Erdoğan'dan tebrik


Sancar'ı Türkiye'den çok sayıda isim arayıp tebrik etti. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Kemal Kılıçdaroğlu arayanlar arasındaydı. Cumhur-


başkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre de Erdoğan, Prof. Dr. Sancar ile telefonda görüştü. Erdoğan, Sancar'ı başarısından dolayı tebrik etti. Bundan sonraki ilmi çalışmalarında da başarı dileklerini iletti.









#Nobel Kimya Ödülü
#Aziz Sancar
#Carolina Üniversitesi
9 yıl önce