|

Almanya'yı Türkiye mi yönetecek

Alman politikacıların Türkiye düşmanlığı yarışına girmeleri Ankara’da sert tepkiyle karşılandı. AB Bakanı Çelik, “Tuğlaları popülizm olan yeni bir Berlin Duvarı inşa ediliyor. Türkiye’ye karşı bu saygısız mesajları aynen iade ediyoruz” dedi. Bakan Çavuşoğlu da tepkisini “Popülizmin gözü kör olsun” sözleriyle dile getirdi

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/09/2017 Salı
Güncelleme: 02:00 - 5/09/2017 Salı
Yeni Şafak
Seçim propagandalarını Türkiye düşmanlığı üzerine kuran Angela Merkel ile Martin Schulz, Alman politikacıların seviyesini de ortaya koymuş oldu. İki politikacı, televizyon programındaki Türkiye karşıtı ifadeleriyle büyük tepki topladı.
Seçim propagandalarını Türkiye düşmanlığı üzerine kuran Angela Merkel ile Martin Schulz, Alman politikacıların seviyesini de ortaya koymuş oldu. İki politikacı, televizyon programındaki Türkiye karşıtı ifadeleriyle büyük tepki topladı.

Almanya’da genel seçimler öncesi televizyonda kozlarını paylaşan Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri ve başbakan adayı Martin Schulz’un Türkiye’ye yönelik düşmanca ve saygısız mesajları Ankara’da sert tepkiyle karşılandı. Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, bu düellonun dünyanın her yerinde ibretle izlendiğini belirterek, “Görülüyor ki seçime giderken Almanya’nın Türkiye ve mültecileri iç politika konusu yapmaktan başka derdi yok” ifadesini kullandı. “Seçim vaadi olarak Alman siyasetçiler Türkiye’ye söz söyleme yarışına giriyorlar” ifadelerini paylaşan Çelik, Alman siyasetçilerin kullandıkları bu özensiz dilden vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.

İLİŞKİLERİ ZEHİRLİYORLAR

Çelik, Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkileri zehirlemeye çalışan bu özensiz dilin Almanya için ciddi sorun olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti: “Schulz seçimde başarısızlık psikolojisiyle Türkiye’ye karşı, bize kapalı kapılar ardında söylediklerinin tam tersini ifade ediyor. Merkel de bundan geri kalmamak için aynı siyasetsizleşme pozisyonuna yuvarlandı.”

Birilerinin müzakere yeteneğini kaybetmiş bir AB istediğini kaydeden Çelik, müzakeresiz bir AB’nin, “birlik” olmayan Avrupa’nın kapısını açmak olduğunu ve AB değerlerinin yerini popülizm kriterlerinin aldığını vurguladı.

ALMANYA BİRLEŞİK DEVLETLERİ!

Çelik, “tuğlaları popülizm olan bir Berlin Duvarı” inşa edildiğini ifade ederek, “Bazı Alman siyasetçilerin bu tavrı tüm Avrupa’yı popülizmden inşa edilmiş bir Berlin Duvarı ile kuşatmaktır” değerlendirmesinde bulundu. Bazı Alman siyasetçilerin, seçim kampanyalarında AB kurumlarına ve AB devletlerinin hükümetlerine açıkça emir vermeye çalıştığının görüldüğüne dikkati çekerek, “Bu siyasetçiler AB’nin ne olduğundan habersiz, AB’yi ‘Almanya Birleşik Devletleri’ zannediyorlar. Türkiye’ye olduğu gibi AB değerlerine ve kurumlarına da saygı göstermiyor bazı Alman siyasetçiler” dedi.

AYNEN İADE EDİYORUZ

“Bu Avrupa’yı içe kapatmaya karar vermek. AB’nin kurucu değerlerine saldırmaktır. Türkiye’ye karşı bu saygısız mesajları kabul etmiyoruz ve aynen iade ediyoruz” ifadelerini kullanan Çelik, şöyle devam etti: “Bu tabloda Türkiye için mesele yoktur ama Almanya siyasi kültürü için tarihi dersleri hatırlatacak şekilde pandoranın kutusu açılmıştır. Bazı Alman siyasetçiler Avrupa için gerici bir siyaseti savunurken Türkiye ortak Avrupa siyasetine ve geleceğine damga vurmaya devam edecek.”

POPÜLİZMİN GÖZÜ KÖR OLSUN

Slovenya’da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “Almanya’nın bu çizgiye gelmemesi lazımdı. Umarım şu anda tevessül ettikleri yoldan dönerler” diyerek şunları söyledi:

“Türkiye ile AB ve Almanya arasındaki ilişkilerin iyi olması herkesin yararınadır. Kötü olması iki tarafın da zararına. Biz bu bilinçle hareket ediyoruz, Almanya da bu bilinç de olmalı. Türkiye ile ilgili bir fasıl açılsa Almanya’ya ne faydası var? Açılmasa ne faydası var? Popülizmin gözü kör olsun. Avrupa’daki seçimlere bakıldığında varolan sorunları çözmek yerine popülizme kayıyorlar. Birbirleriyle yarış ediyorlar.”

Seçimler
Türkiye’de
yapılmıyor

Çavuşoğlu, “Dünkü tartışmayı kimin yaptığını bilmesem, yani radyodan dinlesem, seçimlerin Türkiye’de yapıldığını düşünürdüm” diye konuştu. Tartışmanın Türkiye’yle başlayıp Türkiye’yle bittiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Bu seçim Türkiye’de yapılmıyor, Almanya’da seçim yapılıyor. Alman siyasetçilerin Alman vatandaşlarına Türkiye’den başka verebilecekleri mesaj yok mu?” diye sordu. Durumun merkez siyaset için ciddi zaafiyet olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Avrupa şu anda İkinci Dünya Savaşı öncesi değerlere dönüyor. Bu da nedir: Vahşet, aynı şekilde faşizm, aynı şekilde şiddet, hoşgörüsüzlük, birbirini yok etme. Savaşlar bu yüzden çıktı. Maalesef Avrupa’nın gidişatı bu yönde. Almanya ki Avrupa’nın en güçlü ülkelerinden bir tanesi. Almanya’nın bu çizgiye gelmemesi lazımdı. Umarım şu anda tevessül ettikleri yoldan dönerler” dedi.

Tüm dünya
için ciddi bir tehlike

Dışişleri Bakanlığı, Almanya ve Avusturya’daki seçim kampanyalarında yapılan Türkiye karşıtı açıklamalara tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “ Almanya’da ve Avusturya’da siyasi liderlerin seçim kampanyalarını Türkiye karşıtlığı ve ülkemizin AB üyelik sürecini engelleme temelleri üzerine kurmalarını esef ve ibretle izliyoruz” denildi. Açıklamada “Türkiye, anılan ülke siyasetçilerinin miyop bakış açılarının göremeyeceği zenginlikte bir aidiyete ve geleceğe sahip olup, kendi yönünü kendisi belirlemektedir. Bu ülkelerin vatandaşlarının geleceğini belirlemeye namzet siyasetçilerin, Avrupa’nın karşısındaki siyasi ve ekonomik sınamalara çözüm üretmek yerine Türkiye karşıtlığına dayanan çiğ bir popülizme teslim olmaları sadece Avrupa için değil tüm dünya için de ciddi bir tehlikedir" denildi.

Ufuk daralması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabından, önceki akşam Almanya’da gerçekleşen, Angela Merkel ile Martin Schulz’un siyasi düellosuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Merkel ile Schulz arasındaki seçim tartışması programına, Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damga vurmasının bir tesadüf olmadığını belirten Kalın, “Almanya ve Avrupa’nın temel ve acil sorunlarının adeta yok sayılarak Türkiye-Erdoğan’a saldırılması, Avrupa’daki ufuk daralmasının yansımasıdır. Avrupa’daki Türkiye karşıtlığı, temel sorunları öteleme ve düşman bir ‘öteki’ üzerinden kendini rahatlatma aracına dönüşmüş durumda” değerlendirmesinde bulundu. Kalın, şunları kaydetti:


“PKK ve FETÖ gibi örgütlere açıkça kucak açan Almanya, demokrasiyi değil teröristleri ve darbecileri savunduğunun farkında değil mi? Alman seçimlerini hangi partinin kazanacağının çok bir önemi yok. Çünkü hangi zihniyetin kazanacağı artık belli oluyor. Merkel ve Schulz’un tartışma boyunca ayrımcılık ve yükselen ırkçılığa hiç değinmemiş olması, Alman siyasetinin geldiği noktayı gösteriyor. Türk-Alman ilişkilerini dar bir siyasi ufka kurban eden bu sorunlu atmosferin ve tablonun en kısa zamanda değişeceğini ümit ediyoruz.”

Yeni provokasyon

Almanya’da önceki akşam Merkel ile Schulz’un Türkiye’ye yönelik seviyesiz ve küstah açıklamalarına dün de yenisi eklendi. Alman hükümet sözcüsü, Almanya Başbakan Angela Merkel’in ekim ayında üye ülkelerle Türkiye’nin müzakere sürecini görüşeceğini söyledi. Hükümet sözcüsü yaptığı açıklamada, şu anda Türkiye’nin AB’ye üye olabilecek pozisyonda olmadığı savunarak, Türkiye’nin üyelik müzakereleriyle ilgili durumun Almanya’da 24 Eylül’de yapılacak seçimlerden sonra AB düzeyinde tartışılacağını belirtti.

  • AB’den Merkel’e Türkiye cevabı
  • Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ile üyelik müzakerelerinin sona erdirilmesini AB gündemine taşımak isteğine AB’den cevap geldi. Avrupa Birliği (AB) Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker’in sözcüsü, Türkiye’nin müzakere süreciyle ilgili üye devletleri işaret etti. Günlük basın toplantısında soruları yanıtlayan AB Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker’in sözcüsü, “Müzakerelerin askıya alınması üyelerin kararıdır” ifadesini kullandı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise "Öncelikle Türkiye bölgede önemli bir ortak ve hala AB'ye aday ülke. Bu nedenle Türkiye ile konuşmaya devam edeceğiz. Gelecekte, Türkiye ve AB'deki seçim kampanyalarında söylenenlerin ötesine bakmamızı öneririm. Oturup ilişkilerimizin geleceğini tartışacağımız anı sabırsızlıkla bekliyorum" dedi.

#Angela Merkel
#Almanya
#Türkiye
7 yıl önce