|

Amaç Esed lehine sonuç çıkarmak

Suriye’de siyasi çözüm için başlatılan Cenevre görüşmelerine katılan Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, masayı Rusya ve Esed’in dağıttığını söyledi. Mustafa, "Cenevre görüşmelerinde bir sonuç çıkarsa Esed lehine olacaktır. Ulaşılması istenen sonuç budur" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/02/2016 Pazartesi
Güncelleme: 23:17 - 7/02/2016 Pazar
Yeni Şafak

BM Güvenlik Konseyi, Cenevre'deki Suriye görüşmelerini 25 Şubat'a kadar askıya alırken, Rusya şimdi de Türkiye'yi Suudi Arabistan ile birlikte muhalifleri görüşmelerden çekmekle suçladı. Suriyeli meşru muhalefetin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi'nin Türkmen üyesi olarak Cenevre'deki görüşmelere katılan Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Mustafa, Cenevre'de yaşananları Yeni Şafak'a anlattı.



CENEVRE'DE İYİ NİYETE RASTLAMADIK

Cenevre görüşmelerinde herhangi bir iyi niyet göstergesine rastlamadıklarını vurgulayan Mustafa, "Rejimin barış yönünde herhangi bir adımı yok. Müzakareden önce hayata geçirilmesi gereken kararlar vardı. Ablukaların kalkması, sivillere yönelik bombardımanın durdurulması ve tutukluların serbest bırakılması gerekiyordu. Ancak Cenevre sürerken tam tersi uygulamalar ortaya çıktı. BM ve uluslararası toplum bu kararları uygulatamadı. Katliamlara seyirci kalındı ve bu duruma gelindi" dedi.



BOMBALAMA SÜRDÜKÇE GÖRÜŞME OLMAZ

Gelinen noktada artık Esed'in olmadığını belirten Mustafa "Rusya ve İran Suriye'yi yakmaya başladı. Bu şartlarda neyin müzakeresini yapacaksınız” diye konuştu. Rusya ve İran'ın bombardımana devam etmesinin Cenevre'deki siyasi çözümün önemsenmediğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Mustafa, "Rusya, Suriye halkını bombalamaya devam ettiği sürece Cenevre görüşmeleri ertelenecek. Siyasi müzakerede iyi niyet göstergesi olmazsa bir çözüm ortaya çıkmaz. Tabii 25 Şubat'ta muhaliflerin Cenevre'ye gidip gitmeyeceğinin kararı Riyad toplantılarında verilecek. Bu aşamada, 11 Şubat'ta Suriye'nin Dostları grubu toplantısı ve burada Kerry ile Lavrov'un yapacağı görüşme de önemli" dedi.



ESED'E MEŞRUİYET KAZANDIRMA ÇABASI

Mustafa, Esed'e tekrar meşruiyet kazandırılmanın hedeflendiğini belirterek "Esed ve PYD, Cerablus'a uzansın isteniyor. Bugün Rusya ve Amerika terör örgütü PYD'yi destekliyor. PYD ve Esed rejimi zaten işbirliği içinde, durmadan Afrin'den muhalefeti sıkıştırıyorlar. Bir taraftan rejim, bir taraftan IŞİD, bir taraftan Rusya, bir taraftan PYD, Türkiye'nin tamamen güney sınırına yerleşmek istiyorlar" şeklinde konuştu. Amerika'nın bölgedeki görevini tamamen Rusya'ya teslim ettiğini söyleyen Mustafa, "Bu savaşın bedelini Suriye halkı çok ağır ödüyor. Bugün şunu çok açık söyleyebiliriz ki, Cenevre görüşmelerinde bir sonuç çıkarsa Esed lehine olacaktır. Ulaşılması istenen sonuç budur" değerlendirmesinde bulundu.



Türkiye müzakerelerin devamını telkin etti

Cenevre görüşmelerinde Türkiye'nin masayı dağıttığı iddialarının ortaya atıldığını hatırlatan Abdurrahman Mustafa "Bu söylemler kesinlikle doğru değil. Cenevre'de Türkiye'den temsilciler vardı ve muhaliflere sürekli olarak müzakerelerin devam etmesi telkininde bulundular" diye konuştu. Suriye'de çözüme taraf olmayanların muhalefetin masadan çekilmesini istediklerini vurgulayan Mustafa "Cenevre'de 'muhalefet çözüm istemiyor' diye iddialar ortaya atıldı. Muhalifler ne yapabilirdi ki? BM'nin verdiği sözler tutulmadı. Muhalefet masayı dağıtmamıştır. Gerçek şudur ki, Cenevre'de müzakere aşamasına gelinmemiştir. Müzakare süreci dediğiniz, tam yetkili geçiş hükümetidir" değerlendirmesinde bulundu.


#Cenevre
#Esed
#Suriye
8 yıl önce