|

Arakanlı Muhammed: Hayatta kalmak için üç nehri geçtim

Myanmar ordusunun katliamlarından kaçan yüz binlerce Arakanlı Müslüman, Bangladeş'e sığınıyor. 10 günlük zor bir yolculuğun ardından Bangladeş'e sığınan Arakanlı Muhammed, "Eğer kaçmasaydık, bizi de öldüreceklerdi” diyor.

Yeni Şafak
14:26 - 12/09/2017 Salı
Güncelleme: 15:56 - 12/09/2017 Salı
Yeni Şafak
Arakanlı Muhammed, bölgede artan katliamların ardından Bangladeş'e sığındı.
Arakanlı Muhammed, bölgede artan katliamların ardından Bangladeş'e sığındı.

Myanmar ordusunun 25 Ağustos'tan bu yana devam eden saldırıları nedeniyle 370 binin üzerinde Arakanlı Müslüman yaşadıkları bölgeleri terk ederek, Bangladeş'e sığındı. Saldırılardan kaçan yüz binlerce kişi ise yollarda. BM, Myanmar ordusunun katliamlarının bir etnik temizliğe dönüştüğünü açıkladı. Bölgeden gelen son bilgilere göre 3 binin üzerinde Müslüman Myanmar ordusu ve milliyetçi Budistler tarafından öldürüldü.

25 Ağustos'ta başlayan katliamların ardından yaşadığı köyü terk eden 33 yaşındaki Muhammed, Myanmar ordusunun katliamları nedeniyle 10 gün önce Arakan’dan kaçarak Bangladeş’e sığındı.


Muhammed yaptığı açıklamada, “Buthidaung ilçesinde bir çiftçiydim. Çalışma veya eğitim hakkına sahip olmadığımız için polis, asker olamıyor ve diğer alanlarda iş bulamıyoruz. Çiftlik yapmak zorunda kaldık. Bir şekilde hayat tutunmaya çalıştık. Özgürlüğümüz olmamasına rağmen hayatta kaldık” diyor.


Aljazeera’nin haberine göre, Muhammed iki hafta önce Myanmar ordusunun ve milliyetçi Budistlerin köylerine saldırdığını ve sivillere tek tek ateş açıldığını söylüyor. Muhammed, ordunun saldırılarında ağabeyini kaybetmiş. Muhammed yaşananların, “Eğer kaçmasaydık, bizi de öldüreceklerdi” sözleri ile anlatıyor.

  • Üç nehri geçtik
  • Muhammed, 10 gün süren zorlu bir yolculuğun ardından Bangladeş’e ulaşmış. Muhammed, “Annem 80 yaşında, felç olmuş ve astım hastasıydı, bu yüzden onu bütün yol boyunca taşımak zorundaydım. Tekne ile üç nehri geçtik, geriye kalan yolu ise yürüyerek geldik. Bazen ordu güçleri bize ateş açtı. Bazı günler vahşi hayvanların bulunduğu ormanda uyuduk” diyor.
  • Bangladeş’e gelerek hayatta kalmayı başardıklarını söyleyen Muhammed, “Bangladeş'te olduğum için kendimi daha rahat hissediyorum. Eve geri dönersek, her an ölebiliriz. Eğer ülkemize barış gelirse, geri dönmeyi tercih ederiz” diyor.

#Arakanlı Müslümanlar
#Bangladeş
7 yıl önce