|

Avrupa özür dileyecek

Avrupa ve Afrika ülkeleri, kölelik ve köle ticaretinin 'insanlığa karşı suç' olduğunun kabul edilmesi, kölelik ve sömürgeciliği tanıma biçiminde özür ifade edilmesi ve Afrika'ya ekonomik yardım paketi önerilmesi konusunda anlaşmaya vardı.

Yeni Şafak
00:00 - 9/09/2001 Pazar
Güncelleme: 21:02 - 21/07/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Güney Afrika'nın Durban kentinde 9 gündür devam eden ve dün nihayet sonuç bildirisi üzerinde anlaşan ülkeler, "eski çağlardaki köleliğin haksızlığını" vurguladılar. Sonuç bildirisi üzerinde uzun tartışmalardan sonra uzlaşan ülkeler, köleliğin insafsızlık ve adaletsizlik olduğunu vurgularken, sonuç bildirisnde Filistin halkının (İsrail karşısındaki) çok zor durumunu da dile getirdiler. Güney Afrika'nın Hint Okyanusu'na bakan Durban kentindeki Dünya Irkçılıkla Mücadele Konferansı'nın 1 gün uzamasına neden olan hassas konular üzerinde uzlaşma ancak dün sabah sağlanabilirken, Arap ülkeleri, İsrail'in açıkça kınanmadğı sonuç bildirisine çekince koydular. Avustralya ve Kanada da, İsrail-Filistin çatışması üzerinde sonuç bildirisine konulan cümleden memnun olmadıklarını bildirdiler. 19. yüzyıla kadar 400 yıl boyunca, 12 milyon zenci kölenin Amerikakıtasına taşınmasında büyük zulüm gören nessillerin torunlarından resmi özür dilenmesi ve hatta bu zulmü görmüş topraklarda bugün kurulu ülkelere tazminat ödenmesi konuları Durban'da büyük fikir ayrılıkları meydana getirdi.



Batılı ülkeler, sonunda Afrika ülkelerinin borçlarının silinmesi ve ekonomik yardım gibi "yan çözüm önerileriyle" uzlaşma yoluna gittiler.



Batılı ülkeler içinde resmi özürü, sadece Almanya'nın Sosyal Demokrat Parti iktidarına ortak Yeşiller Partisi Milletvekili Dışişleri Bakanı Joschka Fischer açıkça dile getirdi. Dünya Irkçılıkla Mücadele Konferansı'na en olumsuz gölgeyi İsrail'in Filistin Ulusal Özerk Yönetimi karşısındaki politikası düşürdü. Filistin-İsrail çaktışmalarının sonuç bildirisine yansıma hususu büyük bir sorun halini aldı. Ne var ki dün sabah açıklama yapan Güney Afrika Dişişleri Bakanı Bayan Nkosazana Dlamini-Zuma, "kölelik ve İsrail-Filistin çatışması sorununda bir uzlaşı anlaşmasına varıldığını" bildirdi ve Arap ülkeleri de bunu doğruladı. Sonradan bazı Arap ülkeleri, İsrail'in doğrudan zikredilmemesine yine karşı çıktı. Çevirmenleri işi tamamladıktan sonra, sabaha karşı 04:00'te varılan uzlaşma üzerine sonuç bildirisi "fikir birliğiyle" kabul edildi.



#Durban
#Dünya Irkçılıkla Mücadele Konferansı
#İsrail
#Filistin
23 yıl önce