|

Avusturya'dan skandal Türkiye kararı

Avusturya Parlamentosu, oy birliğiyle skandal bir karara imza attı. FETÖ'nün 15 Temmuz girişimine ve PKK terörüne ses çıkarmayan Avusturya, Türkiye'ye silah ambargosu uygulanması yönünde oy birliği ile karar aldı. Türkiye'yi hedef alan bu kararı Avusturya Parlamentosu Milletvekili Berivan Arslan duyurdu. HDP Milletvekili Ziya Pir kararı 'zafer' olarak duyurdu.

Yeni Şafak
21:26 - 24/11/2016 Perşembe
Güncelleme: 00:51 - 25/11/2016 Cuma

Avrupa Parlamentosu'nun Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 2005'te başlatılan üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasını öngören karar tasarısının ardından skandal bir karar da Avusturya'dan geldi.



Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz darbe girişimine ses çıkarmayan, terör örgütü PKK'ya da göz yuman Avusturya, Türkiye'ye silah ambargosu uygulanması yönünde karar aldı.



Avusturya Parlamentosu'ndaki 6 partinin ortak kararıyla hazırlanan kararname oy birliğiyle kabul edildi.



Yasal bir bağlayıcılığı yok


Yasal bağlayıcılığı olmadığı belirtilen önergede, savaş malzemeleri ve dış ticaret yasası kapsamında savaş veya savaş çıkması muhtemel ülkelere silah ve mühimmat sevkiyatı için ruhsat verilmesinin engellenmesi öngörüyor.



Avusturya'nın Türkiye'ye silah satışında ambargo uygulayan ilk ülke olacağı belirtildi.



Türkiye'yi açıkça hedef alan bu kararı duyuran isim ise Yeşiller Partisi Milletvekili Berivan Arslan oldu.







Terör soruşturmasında gözaltına alındıktan sonra yurt dışına çıkış yasağı koyularak serbest bırakılan HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir de kararı 'zafer' edasıyla duyurdu. Pir

, "Ve kararname oy birliği ile geçti" ifadesini kullandı.






Seçim korkusu Türkiye karşıtlığını artırdı


Avusturya'da 4 Aralık'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde aşırı sağcıların kazanacağı korkusu, Avusturya hükümetini Türkiye karşıtlığına yöneltti. Seçim öncesi Başbakan Christian Kern ve Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz'un Türkiye-AB müzakere sürecinin durdurulmasını savunması dikkati çekiyor.



Seçimde, aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisinin (FPÖ) adayı Norbert Hofer ve Yeşiller Partisinin (Grüne) adayı Alexander Van der Bellen yarışacak. Kamuoyu yoklamaları Hofer'in yüzde 52, Van der Bellen'in yüzde 48 oy alacağını gösteriyor.



Aşırı sağa kayan oyları engellemek isteyen siyasiler, ırkçı söylemlere sarılmış durumda. Geçen hafta Mecliste grubu bulunan altı siyasi parti, Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin durdurulması ve Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını öngören ortak bildiriye imza atmıştı.















#Avusturya Parlamentosu
#Silah ambargosu
#Türkiye
#FETÖ
#PKK
7 yıl önce