|

Ayetleri 'Luh'lara nakşediyorlar

Kamerun’un Kousseri bölgesinde çocuklar, 5 yaşından itibaren Kur’an kurslarında hafızlık eğitimi almaya başlıyor. Defter ve kalem olmadığı için Kur’an-ı Kerim ayetleri tek tek “luh” adı verilen tahta levhalara kauçuktan hazırlanan mürekkeplerle yazılıp ezberleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/09/2017 Pazartesi
Güncelleme: 23:44 - 3/09/2017 Pazar
Yeni Şafak
60 yılda onbinlerce hafız yetişti
60 yılda onbinlerce hafız yetişti

Kara kıtanın en fakir ülkeleri arasında yer alana Kamerun’un yüzde 30’unu Müslümanlar oluşturuyor. Kousseri Bölgesinde çoğunluğu oluşturan Müslüman nüfusun kurduğu Kur’an kurslarında çocuklar 5 yaşından itibaren hafızlık eğitimine başlıyor. Böylede kısıtlı imkanlarda eğitim gören öğrenciler, öğretmenlerinin söylediği ayetleri, ağaç dallarından yaptıkları kalemleri kauçuktan hazırladıkları mürekkeplere batırarak “luh”ların üzerine yazıyor. Öğrenciler ayetleri ezberledikten sonra yeni bilgileri yazmak için bir öncekileri silmek zorunda kalıyor. Kur’an kursunda hafızlığını tamamlayan öğrenciler luhlarını saklayarak çocuklarına miras olarak bırakıyor.


ÖĞRENCİLERİN ÇOĞU YETİM ÇOCUKLAR

Kousseri Bölgesinde 1960 yılından bu yana çocuklara hafızlık eğitimi veren Kur’an kursunun müdürü Sıtkı Muhammed, maddi imkanlardan dolayı çocukların defter ve kalam alamadığını hafızlık eğitimini luhlara yazarak yaptıklarını söyledi. 1960 yılından bu yana on binlerce hafızın Kur’an kursundan yetiştiğini söyleyen Muhammed, “ Öğrencilerimizin çoğu yetimlerden oluşuyor. 250 erkek 170 kız olmak üzere toplamda 420 öğrencimiz bulunuyor. Sabahtan kursa gelerek öğretmenlerinin öğretecekleri ayetleri tek tek luhlara yazıyorlar. Yazılan ayetleri hep birlikte sesli olarak okuyarak ezberliyorlar. Böylece daha hızlı bir şekilde ayetleri ezberlemiş oluyorlar. Sesli olarak okunan ayetlerde çocuklar bir yeri hatalı okusa bile arkadaşından doğru olan şeklini duyduğu için hemen hatasını düzeltiyor. Böylece suresini hatasız bir şekilde ezberlemiş oluyor” dedi. 

  • Miras
    olarak bırakılıyor
  • Yoksullukla mücadele eden Kamerun’da hafızlık eğitimi alan öğrencilerin büyüdüklerinde kendilerine ait olan luhlarını çocuklarına bıraktıklarını söyleyen Muhammed, “İnsanlar ömür boyu bir tane luh ile ezberini yapıyor. Bu nedenle kullanılan mürekkebin de kolay temizlenmesi gerekiyor. Kauçukun ham maddesinden özel olarak mürekkep hazırlanıyor. Kullanılan mürekkep su ile temas ettiği zaman çıktığı için sürekli temizleniyor. Eğer temizlenmiyorsa zımparalanarak temizlenmesi sağlanıyor” şeklinde konuştu.

#Kamerun
#Kousseri
#luh
7 yıl önce