|

BAE ile yeni sayfa

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Mısır'daki darbe nedeniyle soğuyan ilişkilerde yeni bir dönemece girildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi davet üzerine gittiği BAE’de üst düzeyde ilgi gördü. Çavuşoğlu “BAE ile yeni bir sayfa açtık” değerlendirmesinde bulundu. BAE Dışişleri Bakanı, bizzat kendi aracıyla Çavuşoğlu'nu oteline götürdü. BAE Bakanı’nın bu jesti, “Emirliğin kültüründe samimiyet ve verilen değerin bir ifadesi” olarak kayıtlara geçti. BAE'nin Ankara Büyükelçisi de 7 Mayıs'ta göreve başlayacak.

Yeni Şafak ve
03:00 - 27/04/2016 الأربعاء
Güncelleme: 23:27 - 26/04/2016 الثلاثاء
Yeni Şafak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BAE Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid el Nahyan'ın daveti üzerine Abu Dabi'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret, Mayıs 2013'ten bu yana iki ülke arasında bu düzeydeki ilk ikili ziyaret oldu. Çavuşoğlu, Abu Dabi'de BAE yetkililerince oldukça sıcak karşılandı, ziyaret süresince samimi bir ev sahipliğiyle onurlandırıldı. Çavuşoğlu'nun Abu Dabi ziyareti, iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açma iradesinin karşılıklı olarak paylaşıldığı önemli bir ziyaret olarak kayıtlara geçti.



YAKINLIK GÖSTERGESİ


Bakan Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı'nda BAE Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid el Nahyan tarafından bizzat karşılandı. Heyetler arası görüşmenin ardından bakanlar çalışma yemeği yedi. İki bakan, Dışişleri Bakanlığı'ndan yemeğin yenileceği restorana ev sahibi Bakan Abdullah Bin Zayid el Nahyan'ın kullandığı araçla gitti. Bu hareketin, Arap Emirlikleri kültüründe yakınlık, samimiyet ve verilen değerin bir ifadesi olduğu öğrenildi.



ARAÇTA ÖZEL SOHBET


Yemeğin ardından birlikte Çavuşoğlu'nun kaldığı otele dönen iki bakan, otelin girişinde arabadan inmeden önce yaklaşık 20 dakika kadar daha baş başa sohbet etti. Bakan Çavuşoğlu, BAE ziyaretinde, Abu Dabi Veliaht Prensi ve BAE Silahlı Kuvvetler Başkomutan Yardımcısı Şeyh Muhammed bin Zayid el Nahyan tarafından Deniz Saray'ında (Kasr Al Bahr) Veliaht Prens'in Divanı'nda kabul edildi.





ŞEYH MAKTUM DA KATILDI


Divan'da yönetici aile büyükleri, BAE Hükümeti'nden bazı bakanlar ile üst düzeyli bürokratlar da hazır bulundu. Görüşmelere, BAE Devlet Başkan Yardımcısı, Başbakan, Savunma Bakanı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid el Maktum, beraberinde oğlu Dubai Veliaht Prensi Şeyh Hamdan bin Muhammed Al Maktum ile birlikte katıldı. Çavuşoğlu'nun BAE ziyaretinde, iki ülke ilişkilerinin yanı sıra bölgesel gelişmeler ayrıntılı olarak değerlendirildi. Bölgede yaşananlara ilişkin görüş alışverişinde bulunulurken, Türkiye, BAE ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin bölgenin istikrarı ve güvenliği için önemi karşılıklı olarak vurgulandı.



BÖLGE İÇİN ETKİN DİYALOG


Körfez Birliği ile olan mekanizma çerçevesinde bölgesel işbirliğinin daha da güçlendirilmesi gerekliliğinin altı çizildi. Türkiye ile BAE arasında, bölge için etkin diyaloğun devamını teminen temas ve görüşmelerin önümüzdeki vadede de sürdürülmesi konusunda mutabakata varıldı. Ekonomik ve ticari ilişkilerin de değerlendirildiği görüşmelerde Türkiye'nin 2015 yılı itibariyle en büyük 9. İhracat pazarı olan BAE'yle mevcut ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi imkanları gözden geçirildi.


#Mevlüt Çavuşoğlu
#Birleşik Arap Emirlikleri
٪d سنوات قبل