|

Bağdat baharı

Tahran’ın Irak üzerindeki etkisini kırmak isteyen Riyad yönetimi ardı ardına hamleler yapıyor. Suudi Arabistan ile Irak arasında 27 yıldır kapalı bulunan Arar sınır kapısı açılıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/08/2017 Çarşamba
Güncelleme: 00:18 - 16/08/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Bağdat baharı
Bağdat baharı

Riyad Irak’taki İran etkinliğini zayıflatmak üzere yeni adımlar atıyor. Irak ve Suudi Arabistan arasında, 27 yıldır kapalı olan Arar sınır kapısı açılıyor. Saddam Hüseyin’in Kuveyt işgalinin ardından 1990 yılında kapatılan Arar sınır kapısı, ticaret için açılacak. Arar kapısını, sadece Hac ziyareti için Suudi Arabistan’a geçiş yapmak isteyen Iraklılar kullanıyordu. Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu önceki gün Irak ile Suudi Arabistan arasında işbirliği konseyi kurulması karar taslağını onaylamıştı. Öte yandan Riyad’taki Irak Büyükelçiliği, Suudi Dışişleri Bakanlığı’nın Necef’te bir konsolosluk açma talebinde bulunduğunu açıkladı.


Büyükelçiliğin Şiilerin kutsal şehri Necef’te açılması talebinin Arap Şiilere bir mesaj olduğu değerlendirmesi yapılıyor. Irak Büyükelçiliği’ndeki kaynaklar söz konusu adımın Suudi Arabistan’ın Irak’la ikili ilişkileri ilerletme isteğini kanıtladığını söylüyor. Sınır kapısı ve konsolosluk açılma kararlarının, Irak siyasetinde etkili olan Şii din adamı Mukteda Sadr’ın Suudi Arabistan temaslarının ardından gelmesi dikkat çekti.Sadr’ın ziyaretinin ardından Suudi Arabistan’ın Irak hükümetine 10 milyon dolar bağış yapacağı ve ülkenin güneydeki Şii bölgelerine yatırım ihtimallerinin araştırılacağı belirtilmişti.

#Irak
#Suudi arabistan
#İran
7 yıl önce