|

Ban'dan Myanmar hükümetine çağrı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Myanmarlı liderlere "insan haklarını desteklemeleri" tavsiyesinde bulundu.

Yeni Şafak
22:25 - 13/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 20:31 - 13/11/2014 Perşembe
AA
Myanmar'ı ziyaret eden Ban, Nay Pyi Taw'daki basın toplantısında ''Rohinya'' ismini kullanması dikkati çekti. Ban, Myanmarlı liderlere insan haklarını destekleyerek kışkırtmaları engellemeleri tavsiyesinde bulunarak, Rohinyalılara yönelik insanı bir yaklaşımın garanti altına alınması gerektiğini kaydetti.


Rohinya eyaleti Başbakanı Maung Maung Ohn ise BM Genel Sekreteri Ban'ın ''Rohinya'' ismini kullanmasının ''güvensizliği teşvik ettiğini'' savunarak, bu durumun Bengal ile Rohinya toplumlarının yanı sıra uluslararası toplum ve Myanmar halkı arasında bölünmeye neden olduğu gerekçesiyle eleştirdi.


 Bu arada ABD'li yetkililer, Rohinyalı Müslümanların Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak kaydettirilmesiyle ilgili Myanmar hükümetinin planını eleştirerek, Rohinyalıların vatandaşlığa geçirileceği bir yeni plan üzerinde çalışılması gerektiğini tavsiye ediyor.


Toplantıda konuşan ABD'li Güvenlik Danışmanı Ben Rhodes, Rohinyalıların yasal prosedür kapsamında vatandaşlığa geçirileceği yeni bir planı görmek istediklerini kaydederek, Myanmar hükümetinin mevcut planının uluslararası haklara aykırı olduğunu ifade etti. Myanmar yönetimi, yabancı yardım kuruluşlarının ve hükümetlerin ''Rohinya'' isminin kullanılmasına şiddetle karşı çıkıyor.


BM tarafından dünyada en fazla eziyet gören etnik gruplardan birisi olarak kabul edilen Rohingyalar, yerlerinden edilme, işkence, seyahat ve ticaret yasakları ile öldürülme olaylarının ardından şimdi de çocuk sınırlamasıyla karşı karşıya bulunuyor. Myanmar'da 2012'den bu yana meydana gelen ve Müslümanları hedef alan şiddet olaylarında, 200 kişi öldü, 140 bin kişi evsiz kaldı.
#Myanmar
#BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon
#Rohinya Müslümanları
9 yıl önce