|

Barzani: Yarın referandumu yapacağız

IKBY Başkanı Barzani, uluslararası toplumun karşı çıktığı referandumla ilgili son kararını açıkladı. Barzani yaptığı açıklamada "Yarın referandum yapılacak" dedi.

Yeni Şafak
17:00 - 24/09/2017 Pazar
Güncelleme: 17:59 - 24/09/2017 Pazar
Yeni Şafak
IKBY Başkanı Mesud Barzani
IKBY Başkanı Mesud Barzani

IKBY Başkanı Barzani,yarın düzenlenecek olan referandumla ilgili açıklama yaptı.

Söz konusu referandum kararına başta BM olmak üzere uluslararası toplum karşı çıkıyor. Referanduma sadece İsrail destek verirken, ABD başta olmak üzere Rusya, Fransa, İngiltere, Almanya, Türkiye ve diğer ülkeler karşı çıkıp iptal edilmesini istediğini açıklamıştı.

Irak ile ikili ilişkiler

Barzani, "Irak ile ilişkilerimizi iki dönemde ele alabiliriz. Birçok sorun yaşadık. Ancak daha sonra biz Irak'ın daha demokratik olması için çok yoğun çaba harcadık" dedi.

'Biz olmasaydık Bağdat başaramazdı'

Barzani, "DEAŞ sonrası dönemde gerek Musul'da gerekse de diğer bölgelerdeki operasyonlara destek verdik. Biz olmasaydık Irak ordusu bu bölgelerde başarılı olamazdı. Musul, Diyala, Enbar ve birçok bölgede yenilecekti. Ancak yönetimler değişmesine rağmen Irak'ta zihniyet değişmedi. Üzerinde anlaştığımız devleti mezhepçi bir devlete dönüştürdüler. Peşmerge güçleri Irak resmi ordusunun bir parçası olarak görülmedi. Onlara maaş ödenmedi, silah desteği verilmedi ve bizim bütçemizi kestiler. Bağdat bizim çağrılarımızı kabul etmedi. Çözüm istemedi" iddiasında bulundu.

Referandum yapılacak

Barzani, IKBY'deki siyasi partilerin referandumun ertelenmesi çağrılarına karşın, tüm tarafların referandumu desteklediğini savundu. Barzani, "Tüm taraflar referandumu kararlaştırdı. Referandumun felaketlerin önüne geçeceğini düşünüyoruz" dedi.

Barzani, "Bağdat ile diyaloğumuz devam edecek. İlişkimiz iki iyi komşu olma esasına dayalı gelişecek. Bir daha Bağdat'a başarısız bir görüşme için gitmeyeceğiz. Ancak referandumdan sonra Bağdat'a gideceğiz. Hedefimiz, demokratik bir devlet inşa etmek" ifadelerini kullandı.

Sınırların kapanmamasını ümid ediyoruz

Türkiye ile iyi ilişkileri sürdürmek istediklerini söyleyen Barzani, "Türkiye ile dostuz. İyi ilişkiler istiyoruz. Sınırların kapatılmamasını ümit ediyoruz" dedi.


#IKBY
#Mesud Barzani
#Irak
#Referandum
7 yıl önce