|

Başkan adayına seçim yasağı

İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask özerk yönetiminde 25 Eylül'de yapılacak yerel parlamento seçimi öncesinde ayrılıkçı ve sol görüşlü EH Bildu koalisyonunun Bask başkanı adayı Arnaldo Otegi'ye seçilme yasağı getirildi.

Yeni Şafak
12:40 - 24/08/2016 Çarşamba
Güncelleme: 09:43 - 24/08/2016 Çarşamba
AA

İspanya'da 2003 yılında yasa dışı ilan edilen eski Batasuna partisinin lideri olan ve ETA örgütüne bağlı olduğu gerekçesiyle 6,5 yıl hapis yattıktan sonra 1 Mart'ta tahliye edilen Otegi, mahkeme kararıyla tescil edilen 28 Şubat 2021 tarihine kadar kamuda çalışma ve seçilme yasağı olmasına rağmen EH Bildu koalisyonunun Bask başkanı adayı olarak sunulmuştu.



Otegi'nin seçim listesine konulmasına savcılığın yaptığı itirazı değerlendiren Bask bölgesi Seçim Kurulu, açıkladığı kararda, hakkında kesinleşmiş seçilme yasağı bulunmasından dolayı Otegi'nin Bask seçimlerine katılamayacağını duyurdu.



EH Bildu'nun ise Otegi'nin yasağına itiraz edeceklerini bildirdi.



Yasal süreç gereği 29 Ağustos'ta seçime katılacak aday listeleri resmen yayınlandıktan sonra EH Bildu'nun ilk olarak idari mahkemeye, buradan olumsuz yanıt alması halinde de Anayasa Mahkemesine itiraz etme hakkı bulunuyor.



Otegi'nin yasal olarak seçimlere katılıp katılmayacağı en geç 7 Eylül'de netlik kazanacak. 9 Eylül'de de Bask bölgesinde seçim kampanyaları başlayacak.



"Siyasi yaptırımları kabul etmiyoruz"

Bu arada İspanyol basınında yapılan yorumlarda, Otegi'nin seçilme yasağına rağmen Bask seçimlerinde baş aktör olmaya devam edeceği savunuldu. Birkaç gün önce EFE haber ajansına röportaj veren Otegi "Biz, egemenlikçi, bağımsızlık yanlısı, sol görüşlü bir halkız. Bask başkanı adayı olarak beni seçtiler ve Bask ülkesi dışından getirilen siyasi yaptırımları kabul etmiyoruz. Ne karar çıkarsa çıksın seçim kampanyamı ve programımı tam bir normallik içinde sürdüreceğim." demişti.



Öte yandan Bask'ta 25 Eylül'de yapılacak özerk parlamento seçimleriyle ilgili yayımlanan son anketlerde, bölgedeki mevcut siyasi durumda önemli değişiklik olmayacağı görüldü. Anketlere göre Bask'ta iktidarda olan Bask Milliyetçi Hareketi (PNV) seçimlerin kazananı olarak gösterilirken, EH Bildu da ikinci büyük siyasi parti olmaya devam edecek.



Bask bölgesinde yapılacak seçimlerin, son 8 ayda iki genel seçim atlatmasına rağmen hükümetin kurulamadığı İspanya'daki siyasi belirsizliği de etkilemesi bekleniyor.






#Arnaldo Otegi
#İspanya
#Bask
8 yıl önce