|

Belçika’ya kaçtı

İspanya yargısının, “ayaklanma ve isyana teşvik” suçlamasıyla yargılamaya hazırlandığı Katalan lider Puigdemont, Belçika’ya kaçtı. Belçika Göç Bakanı Francken’ın, Katalon lidere sığınma verileceğini açıklaması ise ülkede krize neden oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/10/2017 Salı
Güncelleme: 01:20 - 31/10/2017 Salı
Yeni Şafak
Katalan lider Soluğu Belçika’da aldı
Katalan lider Soluğu Belçika’da aldı

Katalan lider Carles Puigdemont, Belçika’ya kaçtı. Belçika İçişleri Bakanlığı'nın açıklaması ise kafaları karıştırdı. Açıklamada “İçişleri Bakanı Jan Jambon, Carles Puigdemont'un Belçika'ya gelip gelmediğine ilişkin bilgiye sahip değildir. Jambon, yakın zamanda Puigdemont ile irtibat kurmamıştır” ifadeleri yer aldı. İspanya Başsavcısı Jose Manuel Maza’nın ‘ayaklanma, isyana teşvik ve görevi kötüye kullanmaktan’ suç duyurusu hazırladığı Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont ve yardımcısı Oriol Junqueras hakkında hazırlanan suç dosyasının ise ulusal mahkemede görüleceğini kaydetti. Maza, Katalonya parlamento üyeleri ve sözcü Carme Forcadell hakkında hazırlanan dava dosyasının ise milletvekili dokunulmazlığından dolayı Yüksek Mahkeme’ye sunulduğunu aktardı. Başsavcı, hakimlerden zanlılar hakkında tebdir kararı almalarını talep edeceğini de kaydetti. İspanya yasalarına göre ayaklanma suçuna 30 yıl, isyana teşvike ise 15 yıl hapis cezası verilebiliyor.

BELÇİKA’YI KARIŞTIRDI

Belçika Mülteci ve Göç Bakanı Theo Francken’ın Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont’a sığınma hakkı verilebileceğine yönelik açıklaması, Belçika siyasi çevrelerinde tepkiye yol açtı. Göç Bakanlığı daha sonra "Elimizde geldiğine dair bir bilgi yok" açıklaması yapsa da tepkiler gecikmedi. Belçika Başbakanı Charles Michel, Puigdemont’un Belçika’dan sığınma hakkının “kesinlikle gündemde olmadığına” işaret ederek “Bakan Francken’den yangına körükle gitmemesini rica ediyorum” ifadelerini kullandı. Liberal Demokrat Flaman Partisinden Başbakan Yardımcısı Alexander De Croo, “Bakan Francken’in açıklamaları hükümetin tutumunu yansıtmıyor. Bu tarz açıklamaların faydalı olduğunu düşünmüyorum.” diye konuştu.

150 KURUMA KAYYUM

İspanya merkezi hükümeti, Katalonya’nın özerkliğini elinden almasının ardından kamu kuruluşlarının idaresini devralma hazırlıklarına başladı. Katalonya'nın kontrolündeki yaklaşık 150 kurum ve kuruluşun yönetiminin kayyum atamalarıyla Madrid’e bağlanması bekleniyor.

  • Profesyonel olun!
  • İspanya hükümeti, Katalan kabine üyelerine resmi binalardaki kişisel eşyalarını almaları için zaman tanıdı. Öte yandan eski görevlerinde kalma teşebbüslerinin yasal sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulundu. İçişleri Bakanı Juan Ignacio Zoido, “Birkaç saat zaman tanıyoruz çünkü buradaki amacımız merkezi yönetimin asgari müdahalesiyle normalleşmeyi sağlamak” ifadelerini kullandı. İspanya Dışişleri Bakanı Alfonso Dastis, “İlgili yetkililerden profesyonelce davranmalarını bekliyoruz” dedi.
İsrail destek versin

Katalan ayrılıkçı liderlerden biri olan Adrian Altina ise İsrail gazetesi Maariv’e yaptığı açıklamayla Tel-Aviv’in desteğini istedi. Altina gazeteye, “Başkan ve hükümeti görevinden atabileceğini düşünen Madrid hayal görüyor ama devam ediyor” diye konuştu. Katalan lider, “İsrail bir devlet kurdu, bizi anlayabilirsiniz ve desteğiniz için sabırsızlanıyoruz” dedi.

  • Madrid ve Atina birbirine düştü!
  • AB üyeleri Yunanistan ile İspanya arasında “Katalonya Krizi” patladı. İspanya’nın, Atina’daki büyükelçisi Enrique Viguera, Elefeteros Tipos gazetesine yaptığı açıklamda “Sadece Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, açık ve net tavır gösterdi. Ancak, Cumhurbaşkanı, Hükümeti temsil etmez. Ayrıca, ana muhalefet lideri Kiriakos Miçotakis de beni arayarak dayanışmasını dile getirdi” dedi. Viguera, solcu Başbakan Aleksis Çipras’tan yeterli desteği göremediklerini ima etti. Viguera, anarşist “Ruvikonas” örgütü üyelerinin İspanya’nın Atina Büyükelçiliği’ni basarak eylem yapmalarını ve polisin seyirci kalmasını da sert bir şekilde eleştirdi. Yunan Dışişleri Bakanlığı ise elçinin açıklamalarına “Cumhurbaşkanı’nın hükümeti temsil etmediği iddiası ile Yunan Anayasası’na hakaret etti. Diplomasi sınırlarını aştı. Yunan adaletine de saygısızlık etti. Talihsiz açıklamalarını tekzip edeceğini umuyoruz. Kendisinden izahat isteyeceğiz” diyerek tepki gösterdi.
#İspanya
#Katalonya
#Belçika
#Atina
6 yıl önce