|

Biden: Pişmanlık ve özür

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve TBMM ziyaretinin ardından temaslarını tamamlayarak ülkesine döndü. Biden ziyareti boyunca iki kere özür diledi, 15 Temmuz gecesi darbeciler tarafından bombalanan TBMM'yi ziyaret ederken ise "Gülen keşke ABD'de yaşamasaydı" dedi.

Yeni Şafak
11:10 - 25/08/2016 Perşembe
Güncelleme: 11:59 - 25/08/2016 Perşembe
Yeni Şafak

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilk kez Türkiye'ye geldi. Ziyaret boyunca "Uzun yıllardır müttefikiz" vurgusu yapan Biden'ın Türkiye temaslarında öne çıkan iki duygu vardı: Özür ve pişmanlık.



Meclis'i görünce "Keşke Gülen ABD'de olmasaydı" dedi


Ankara Vali Yardımcısı tarafından karşılanan ABD Başkan Yardımcısı Biden ilk olarak 15 Temmuz gecesi FETÖ tarafından bombalanan gazi Meclis'i ziyaret etti. TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile görüşen Biden, terör örgütü FETÖ'nün ele başı Gülen hakkında, "Keşke ABD'de yaşamasaydı, başka bir ülkede yaşasaydı" dedi.



Başbakan Binali Yıldırım ile yaptığı görüşme sonrasında "Kendimi suçlu hissediyorum. Daha önce gelmeliydim. Ama Başkan Obama, Türkiye'ye desteğini belirten ilk liderlerden biri oldu" ifadeleriyle 15 Temmuz gecesi Türkiye'nin yanında net bir tavır sergilemedikleri için pişmanlığını dile getirdi. Biden, Yıldırım ile yaptığı ortay açıklamada, "Özür dilemek istiyorum" diye konuştu.



Gülen'in iadesi için hukuk vurgusu yapan Biden, "Türkler, Başkan Obama'nın ya da benim elimde olduğunu düşünüyor, ancak yargı sistemimiz bu şekilde işlemiyor. İade edilmesi için yargı önüne çıkan her şeyi yapacağız" mesajı verdi.



İkinci özür Cumhurbaşkanı'na


Daha sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne giderek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Biden, ikinci özrü Erdoğan'dan diledi. Ortak açıklama sırasında, "Özür diliyorum. Daha önce gelmemiz gerekirdi. Meclis'i gezince yapılan barbarlığı gördüm. Bu terördür. Gülen'i iade etmemek için hiçbir nedenimiz yok" diyerek, FETÖ'nün terör örgütü olduğunun altını çizdi.



Biden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, darbe girişiminin olduğu gece tüm dünyanın hayranlıkla izlediğini belirterek, "Bir cep telefonuyla halka seslenerek, bu teröristlere karşı sokağa çıkma çağrısı yaptınız. ABD halkı, sizin halkınızın cesaretini hayranlıkla izledi" şeklinde konuştu.





Biden: İadeye federal mahkeme karar verecek













#ABD
#Joe Biden
8 yıl önce