|

Bir Cemaat-i İslami lideri daha idam edilecek

Bangladeş'te Yüksek Mahkeme, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında savaş suçu işlemek gerekçesiyle idam cezasına çarptırdığı Cemaat-i İslami Partisi'nin Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Kamaruzzaman'ın son temyiz başvurusunu da reddetti. Son yıllarda Parti'nin üst düzey yöneticilerinden birçok ismi idama çarptıran Bangladeş hükümetine tepki yağıyor.

Yeni Şafak
13:08 - 9/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 18:43 - 9/04/2015 Perşembe
AA

Bangladeş Ceza Kanunu'na göre, yargı yollarının tükenmesinin ardından 62 yaşındaki Kamaruzzaman'ın infazı, ancak cumhurbaşkanının af kararı almasıyla durdurulabilir. Kamaruzzaman'ın avukatları, Yüksek Mahkeme'nin 3 Kasım 2014'te müvekkillerine verilen idam cezasını onamasının ardından temyiz başvurusunda bulunmuştu.



Kamaruzzaman kısa sürede partinin önemli ismi haline geldi


Şerpur kentinde 1952'de doğan Kamaruzzaman, 1971'de Bangladeş Pakistan'dan bağımsızlığını kazanmak için savaş açtığında henüz 20 yaşında, Dakka Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi'nde öğrenciydi. Bangladeş'in Pakistan'dan ayrılmasına karşı çıkan Cemaat-i İslami Partisi'nin Chatra Sangha adlı öğrenci kollarına katılan Kamaruzzaman, kısa sürede siyasi partinin önemli isimlerinden biri haline gelmişti.



Bangladeş hükümeti tarafından 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında işlenen suçların araştırılması için 2010 yılında kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, Mayıs 2013'te insanlığa karşı suç, kitlesel cinayet, adam kaçırma ve tecavüz dahil yedi suçlamadan beşinde Kamaruzzaman'ı suçlu bulmuş ve idama mahkum etmişti.



İddialar siyasi, suçlamalar asılsız


Hakkındaki iddiaların siyasi olduğunu savunan Kamaruzzaman, savaş boyunca köyünde kaldığını ileri sürerek suçlamaları reddetmiş ve kararı temyize götürmüştü. Avukatları da savaştan 40 yıl sonra verilen cezaya karşı çıkmış ve Pakistan ordusundaki şüpheliler yargılanmazken müvekkillerinin işbirlikçi olarak mahkeme karşısına çıkarılmasının siyasi olduğunu ileri sürmüştü.



Cemaat-i İslami Partisi içinde "yenilikçi" bir isim olarak tanınan Kamaruzzaman, 2010'da yazdığı bir mektupta partinin tartışmalı geçmişinden kurtulmak için savaş suçuyla yargılananların üst kadroda yer almayacağı yeni bir parti kurulması çağrısında bulunmuştu. Partide reform yapılması gerektiğini savunan Kamaruzzaman, hantal olduğunu düşündüğü parti işleyişini eleştirerek ilkesi adalet ve iyi yönetim olan siyasi bir oluşum kurulmasını önermişti.



Bangladeş Abdülkadir Molla'yı 2013'de idam etti


Partinin Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla, Şubat 2013'te ömür boyu hapse mahkum edilmiş, 17 Eylül'de cezası Temyiz Mahkemesi tarafından idama çevrilmişti. Molla, 12 Aralık 2013'te cezası infaz edilen ilk Cemaat-i İslami lideri olmuştu. Mahkemenin 90 yıl hapse mahkum ettiği Cemaat-i İslami'nin 92 yaşındaki lideri Gulam Azzam da 23 Ekim'de hapishanede ölmüştü.



Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, 29 Ekim'de Azzam'ın ardından partinin liderliğini üstlenen Motiur Rahman Nizami'yi, 2 Kasım'da da partinin Merkezi Yürütme Kurulu üyesi Mir Kasım Ali'yi bağımsızlık savaşı sırasında suç işledikleri gerekçesiyle idama mahkum etmişti.



12 Aralık'ta da partinin Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Kamaruzzaman'a verilen idam cezası Yüksek Mahkeme tarafından onanmıştı. Mahkeme, 18 Şubat'ta da bağımsızlık savaşı sırasında Cemaat-i İslami'nin Pabna'daki şubesinin başkanlığını yapan, daha sonra terfi ettirilen 79 yaşındaki Abdus Sobhan'ı da "cinayet, soykırım, adam kaçırma ve yağmanın" da aralarında bulunduğu dokuz suçlamadan altısında suçlu bularak idama mahkum etmişti.



Bangladeş hükümeti muhalifleri bastırmak için yargısız infaz yapıyor



Cemaat-i İslami Partisi, lider kadrosuna yönelik mahkeme kararlarının siyasi olduğuna dikkati çekerek, halkı Hasina hükümetinin "devlet terörüne" karşı çıkmaya çağırıyor. Parti yetkilileri, hükümetin muhalifleri bastırmak için kitlesel cinayetler, keyfi tutuklamalar, yargısız infaz ve işkence gibi suçlar işlediğini savunuyor.



Parti başkanlığına vekalet eden Makbul Ahmed, geçen hafta yaptığı açıklamada Cemaat-i İslami'nin 200'den fazla üyesinin yasa dışı biçimde tutuklandığını belirtmişti.



Cemaat-i İslami yetkilileri, bağımsızlık savaşının ardından 1973'te çıkarılan Savaş Suçları Kanunu'na göre ancak silahlı savunma ya da yardımcı gruplara üye kişilerin savaş suçları ya da insanlığa karşı suç işlemekten yargılanabileceğini, ancak üyelerinden hiçbirinin silahlı gruplara üye olmadığını, dolayısıyla söz konusu suçlamalarla yargılanamayacağını vurguluyor.



#bangladeş
#bangladeş cemaati islami
#bangladeş kamaruzzaman
9 yıl önce