|

BM Burundi'deki gerilimden endişeli

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd, Burundi'deki gerilimden oldukça endişeli olduğunu ve ülkenin kaosa sürüklenebileceğini söyledi

Yeni Şafak
00:39 - 16/05/2015 Cumartesi
Güncelleme: 21:59 - 15/05/2015 Cuma
AA

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, Orta Afrika ülkelerinden Burundi'deki gerilimin endişe verici olduğunu belirterek, ülkenin kaosa sürüklenebileceği uyarısında bulundu.



BM Cenevre Ofisi'nden yapılan açıklamada Zeyd, ülkedeki darbe girişiminin ardından yetkililere, hükümet karşıtı siviller, insan hakları savunucuları ve gazetecilere misillemede bulunmaması çağrısı yaptı.



Burundi'nin önde gelen insan hakları savunucusu Pierre-Claver Mbonimpa'nın ölüm tehditleri aldıktan sonra evinden kaçmak zorunda kaldığını ifade eden Zeyd, "Burundi'deki gerilimden oldukça endişeliyim, ülke kaosa sürüklenebilir. İnsan hakları savunucuları ve gazetecilerden güvende olmadıklarına yönelik endişe verici mesajlar alıyoruz" dedi.



Son iki günde basını hedef alan saldırıların da endişe verici olduğuna işaret eden Zeyd, kapatılan medya organlarının tekrar açılması ve basın özgürlüğüne saygı duyulması çağrısında bulundu.



BM, Orta Afrika ülkelerinden Burundi'deki şiddet olayları nedeniyle komşu ülkelere kaçanların sayısının 105 bini aştığını duyurmuştu.



Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın 3'üncü kez aday olmasına karşı çıkanların düzenlendiği gösteriler ve çıkan şiddet olaylarının ardından Eski Genelkurmay Başkanı Gaudefroid Niyombare, ülkede muhaliflerin sesi olarak bilinen Afrika radyosuna verdiği demeçte, Nkurunziza'nın görevden alındığını ve hükümetin dağıldığını açıklamıştı.



Burundi Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise darbe girişiminin başarısız olduğu belirtilmiş ve girişimde bulanan generallerden 3'ünün tutuklandığı ifade edilmişti.




#BM
#Burundi
#kaos
9 yıl önce