|

BMGK Mali'deki askeri darbeyi kınadı

Aa
00:00 - 26/03/2012 Pazartesi
Güncelleme: 22:30 - 26/03/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
BMGK Mali'deki askeri darbeyi kınadı
BMGK Mali'deki askeri darbeyi kınadı

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Mali'deki askeri darbeyi kınadı.

BMGK'nın dönem başkanı İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mark Lyall Grant, konuya ilişkin BMGK tarafından kabul edilen başkanlık açıklamasını okudu.

Açıklamada BMGK, Mali'de bazı isyankar askerlerin güç kullanarak ülkenin yönetimini, demokratik şekilde seçilmiş hükümetten devralmasını 'şiddetle' kınayarak darbecilerden şiddeti bırakarak kışlalarına geri dönmesini istedi.

BMGK açıklamasında, Mali'de anayasal düzenin yeniden sağlanması ve daha önce belirlendiği üzere Nisan'daki seçimlerin yapılması yönünde çağrıda da bulundu.

BMGK, Mali'deki bu durumun, kuraklık, gıda sıkıntısı ve Libya'dan geri gelen göçmenler dolayısıyla zaten sıkıntıda olan Sahel bölgesindeki sorunların daha da artmasına yol açtığını da belirtti.


-SINIRLAR KISMEN AÇILDI-

Mali'de geçen hafta askeri darbeden sonra kapatılan sınırlar kısmen açıldı.

Darbeciler devlet televizyonundan yaptıkları açıklamada, hava sahasının bugünden itibaren sadece sivil ulaştırma hizmetleri için yerel saatle 08.00'den 01.00'e kadar açık olacağı belirtildi.

Ulaştırma Bakanlığı'ndan bir kaynak da kara sınırlarından temel yiyecek maddeleri ve yakıtın geçişine izin verileceğini söyledi.

Mali'de askerler, 21 Mart'ta devlet radyo ve televizyon kurumunu işgal etmiş ertesi gün, başkent Bamako'daki 'yetersiz rejime son verdiklerini, tüm kurumların lağvedildiğini ve anayasayı askıya aldıklarını' açıklamışlardı.

Sınırlar 22 Mart'ta yeni bir emre kadar kapatılmıştı.



12 yıl önce