|

Bu Türkiye’nin seçimi

Moskova’da Hollande’ı ağırlayan Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Özür dilemeyiz” restini böyle yorumladı: “Ne yapalım, bu Türkiye’nin seçimi”

Yeni Şafak
06:00 - 28/11/2015 Cumartesi
Güncelleme: 01:00 - 28/11/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Kremlin Sarayı'ndaki görüşmenin ardından konuştu. Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Özür dilemeyiz, çünkü haklı olan taraf biziz” açıklaması hatırlatılan Putin, “Özür bile dilemeyeceklerini söylediler. Ne yapalım, bu Türkiye'nin seçimi” dedi. Türkiye ile son 10 yılda elde edilen yüksek ilişki düzeyinin bozulmasının üzücü olduğunu vurgulayan Putin, uçakları düşürülene kadar Suriye'de hava savunma sistemleri olmadığını ileri sürdü. “Müttefiğimiz saydığımız taraftan böyle bir darbe alacağımız aklımızın ucundan bile geçmedi. Türkiye'yi dost bir ülke olarak gördük ve böyle bir hamle beklemedik. Bu nedenle bu saldırıyı ihanet olarak görüyoruz” diyen Putin ayrıca, Rusya'nın bombaladığı Türkmen bölgelerinde Rusya'dan giderek terör örgütlerine katılan savaşçılar olduğunu iddia etti. IŞİD'e karşı Esed'i 'doğal müttefik' olarak kabul ettiklerini söyleyen Putin, Beşşar Esed'in geleceğine Suriye halkının karar vermesi gerektiğini de kaydetti. Putin ayrıca, Birleşmiş Milletler çatısı altında geniş katılımlı 'terörle mücadele koalisyonu' oluşturmak istediklerini de ifade etti.



HOLLANDE İTİRAZ ETTİ


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise Suriye'de krizin aşılabilmesi için siyasi çözüm bulmak gerektiğine dikkat çekerek, “Esed, Suriye'nin geleceğinde rol oynayamaz. Suriye'de terörle mücadele konusunda Fransa, Rusya ile işbirliği içerisinde çalışacak. Ama bu ortak mücadele, Fransa'nın Ukrayna krizine siyasi çözüm bulma isteğine engel olmayacak” diye konuştu.



Tatbikat askıda


Savaş uçağının düşürülmesinin ardından bir dizi yaptırım kararı alan Rusya, Karadeniz'de Türkiye ile ortak deniz tatbikatını da askıya aldığını açıkladı. Rusya medyasına göre, Duma Savunma Komitesi Başkanı Amiral Vladimir Komoyedov, "Karadeniz


Donanma İşbirliği Görev Grubu içindeki Karadeniz Filosu'nun ortaklığı askıya alınacak" dedi.







#Putin
#Erdoğan
#rusya türkiye
8 yıl önce