|

Arakan'da Budizm katliamı

Arakan'da son yılların en acımasız katliamlarından biri yaşanıyor. Birkaç günde 3 bini aşkın Müslümanın katledildiği Arakan'da, Myanmar ordusu da vahşete göz yumuyor. Katliamın mimarı ise eski Budist rahip ve 969 hareketinin lideri Ashin Wirathu. "Müslümanlar bir yılan" diyen Wirathu, tek bir Müslümanın dahi tehdit olduğunu söyleyerek, Müslümanları hedef gösteriyor. Ancak bu sözler, Budizm inancına tamamen zıt...

Yeni Şafak
16:28 - 30/08/2017 Çarşamba
Güncelleme: 19:04 - 30/08/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Budizm zulmünden kaçan binlerce Müslüman evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Budizm zulmünden kaçan binlerce Müslüman evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Arakanlı Müslümanların uzun yıllardır maruz kaldığı zulüm, son günlerde şiddetini artırdı. Son birkaç günde 3 bini aşkın Müslüman, Myanmar ordusu ve Budistler tarafından katledildi.

Katliamın mimarı ise eski Budist rahip ve 969 hareketinin lideri Ashin Wirathu. Sosyal medyada on binlerce takipçisi olan Wirathu, Budistleri Müslümanlara karşı kışkırtıyor. Fikirlerini, 969 hareketi üzerinden yayıyor.

Wirathu, Müslümanlara karşı nefretini, "Bir yılan nerede olursa olsun zehirlidir. Sadece bir tane var diye yılanı küçümseyemezsiniz. Nerede olursa olsun tehlikelidir. İşte Müslümanlar da böyledir" sözleriyle anlatıyor.

Wirathu'nun nefret söylemleri, ülkedeki din çatışmasını gittikçe alevlendiriyor. Peki, eski rahibin nefret söylemleri Budizm'e ne kadar uyuyor?


Budist Derneği Endonezya Şube Başkanı Suhadi Senjaja da yaşanan katliama dikkat çekerek, "Bir Budist olarak Arakanlı Müslümanlara yapılanları tasvip etmiyorum. Yapılanlar dinle örtüşmüyor" demişti.

Arakan'daki zulüm nasıl başladı?

Myanmar, resmi adıyla Myanmar Birliği Cumhuriyeti ve ayrıca Burma ya da Birmanya, adıyla da bilinen ülke. Myanmar, Güneydoğu Asya'da, Andaman Denizi ve Bengal Körfezi kıyısında yer alıyor. Myanmar'da 7 eyalet bulunuyor. Ülkenin Kuzeybatı sınırında yer alan Arakan bu eyaletlerden birisi.


Myanmar, 1948 yılında bağımsızlığını ilan eden bir ülke. Bağımsızlığını ilan etmesi ne yazık ki yönetimin sivillerin eline geçmesi manasına gelmiyor. O günden bu yana ülke yönetiminde cuntacılar ve Budist yanlısı yöneticiler var.

Tarihten bu yana Myanmar hükümeti yüzünden 'kimlik' sorunu yaşayan Arakanlı Müslümanların bugün katledilmesine gerekçe olarak gösterilen olaylar ise 2012 yılında patlak verdi. Özetle şöyle:

  • 2012 yılının Mayıs ayında, 3 kişilik Budist Rahip grubu, 26 yaşındaki Myanmarlı bir kadına tecavüz edip ardından onu öldürüyor. Budist Rahipler, öldürdükleri genç kadının cesedini, bölgede bulunan bir Müslüman köyünün yakınlarına bırakıp kaçıyor. Cesedin bulunmasının ardından yetkili Budist Rahipleri ve Burma Hükümet yetkilileri kadına yapılanlardan Müslümanları sorumlu tutuyor. Konuyla hiç alakası olmayan 3 Müslüman genç Budistlerin hedef göstermesi sonucu tutuklanıyor. Tutuklanan gençlerden biri dövülerek öldürülüyor. Diğer ikisi de Myanmar mahkemeleri tarafından ölüm cezasına çarptırılıyor. Böylece Myanmar hükümeti, tüm dünyanın gözü önünde Müslümanlara karşı bir katliamın ilk somut adımlarını atmış oluyor.


#Arakan
#Myanmar
#Budizm
7 yıl önce