|

Bulgaristan'da sel alarmı

Bulgaristan'da yaklaşık bir haftadır devam eden yağışlar yüzünden sel alarmı verildi.

Aa
00:00 - 24/05/2007 Perşembe
Güncelleme: 11:18 - 24/05/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Bulgaristan'da sel alarmı
Bulgaristan'da sel alarmı

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün yağışların en az 3 gün daha devam edeceği tahmininde bulunması üzerine Çevre Bakanlığı, Bulgaristan, Türkiye ve Yunanistan arasında sınır oluşturan Meriç nehri ile Arda nehrinde su taşkınlarının yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Çevre Bakanlığından yapılan açıklamada, iki nehirdeki su seviyesinin düzenli olarak kontrol edildiği ve gelişmeler hakkında Türkiye ve Yunanistan'a bilgi verildiği bildirildi.

Yağışlar yüzünden bazı barajlarda da taşkın riski bulunuyor. Çevre Bakanlığı yetkilileri, bazı barajların kapaklarının açılarak, tesislerin bulunduğu nehir yataklarına kontrollü olarak su verildiğini belirtti.

Bu arada başkent Sofya da sel tehlikesiyle karşı karşıya. Sofya yakınlarındaki İskar ve Cerman nehirlerinde su seviyesi kritik noktaya ulaştı.

Sofya Belediye Başkanı Boyko Borisov, başkentin su ihtiyacını karşılayan Pançedrevo, İskar ve Beli İska barajlarında da su seviyesinin kritik noktayı aştığını ifad eederek, bu barajların kapaklarının açıldığını bildirdi.

Borisov, yağmurun bu şekilde devam etmesi durumunda Sofya'da olağanüstü hal ilan edilebileceğini açıkladı.

Yağışlar Sofya'da alçak seviyelerdeki semtlerde su baskınlarına da neden oldu. Sofya'nın özellikle güney bölgelerinde onlarca ev ve apartmanların alt katları su altında kaldı. Belediye ve sivil savunma ekipleri su baskınlarından zarar görenlere yardım etmeye çalışıyor.

Bulgaristan Bilimler Akademisi'ne (BAN) bağlı Meteoroloji ve Hidroloji Enstitüsü uzmanı Profesör Marin Ganev, Bulgaristan'da haziran ayının da yağmurlu geçeceğini belirterek, halkı su baskınlarına karşı uyardı.

17 yıl önce