|

Büyük provokasyon

Uluslararası televizyon kanalı CNN, 11 Eylül'de ABD'de yaşanan patlamanın ardından yayınladığı Filistinliler'in sevinç gösterilerinin Körfez Savaşı'na ait olduğu ortaya çıktı.

Yeni Şafak
00:00 - 17/09/2001 Pazartesi
Güncelleme: 19:00 - 8/09/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Tam on yıl önce Irak'ın Kuveyt'i işgali sırasında çekilen sözkonusu görüntülerin ABD'ye yapılan saldırıdan sonra "Filistinliler'in sevinçi gösterisi" olarak yayına koyması büyük bir provokasyon olarak değerlendirildi. Filistinliler'in bu "sahte" sevinç gösterileri tüm dünya televizyonları tarafından gösterilerek, Filistinliler'e karşı kin ve kışkırmanını tohumlarını ekilmişti. Fakat bugün bu filmin 1991'de Filistinliler'in yaptıkları bir sevinç gösterisi olduğu ortaya çıktı.




Cinayeti bir öğrenci gördü


Alexander Cockburn tarafından yayımlanan CounterPunch'da yazılarıyla yardımda bulunan bir yazar ve meslektaşı, CNN'de çıkan gösterileri 1991 yılında yayımlanan gösterilerle karşılaştırdıklarını ve her ikisi arasındaki benzerlikten dolayı şok yaşadıklarını belirttiler. Şimdi size Brezilya'nın Campinas Eyalet Üniversitesi'nden okuyan Marcio A. V. Carvalho tarafından yazılan mektup'dan bir bölüm sunuyoruz:




Kamuoyuna karşı suç işlendi


"Dünya geneline biz 3 veya 4 kanaldan haber dağıtıyoruz, bunlardan bir tanesi de CNN'dir. Biliyorum hepiniz benim gibi tüm haberleri buradan izliyorsunuz. Şu günlerde özellikle bunlardan bir görüntü benim dikkatimi çok celbetti: Bu da Filistinliler'in ABD'deki bombalamanın ardından sokaklarda kameralar karşısında yaptıkları seviç gösterileri ve bazı bayanların helva dağıtması. Fakat o gösteriler 1991'de çekilmiş gösteriler. Filistinliler o gösteriyi Kuveyt'deki ihtilalden dolayı yapmışlardı. Bu kadar ciddi ve önemli bir konuda CNN gibi bir haber kurumunun böyle bir şeye kalkışması kabul edilir olamaz. Brezilya'daki öğretmenlerimden birinin 1991'de çektiği video çekimlerine çok benzeyen bu görüntüler, CNN'e, Brezilya'nın tanınımış Globo tv'sine ve gazetelerine gönderildi. Ben şahsım adına bu sınıflandırmayı kamuoyuna karşı işlenmiş bir suç olduğundan dolayı kınıyorum. Eğer herhangi bir kişi de bu tür bir arşiv var ise ona bakabilir. Böylece, ben de şahsımda bulunan kaseti saklıyorum. Fakat şimdi, birkaç saniyeliğini bu görüntülerin kamuoyunda bıraktığı tesiri düşünün. Halkınız acı çekiyor, duygusal olarak çok kırılgan durumda ve siz bu çeşit görüntelerle Filistinliler'e karşı öfke ve şiddeti artmasına sebep oluyorsunuz. Bu gibi gösteriler, gerçekten sorumsuzluk ve karalamaktan başka bir şey getirmez."




CNN, bunu hep yapıyor


Tüm dünyaca en çok izlenen televizyon olan CNN'in yaptığı bu son yayıncılık herkesi şaşırtacak gibi görünüyor. 'En doğru ve hızlı' haber verme iddiasında olan CNN, benzeri yayınları daha önce de yapmıştı. Körfez Savaşı sırasında, Körfez'de petrolden simsiyah hale gelen ördek karesi hafızalarda hâlâ tazeliğini koruyor. Ancak daha sonra, bu görüntünün de Körfez Savaşı'ndan çok önce Fransa sahillerinde çekilen bir görüntü olduğu ortaya çıkmıştı.



#CNN
#ABD
#Terör saldırısı
#Filistin
#Körfez Savaşı
23 yıl önce