|

Cerablus cıvıl cıvıl

Türkiye’nin Fırat Kalkanı ile Suriye’de ilk güvenli bölgeyi tesis ettiği Cerablus’ta yıllarca süren zulmün ardından artık huzur var. Bir yıl önce hakim olan sessizlik, bugün yerini çocuk seslerine bıraktı. Dükkanlar, restoranlar, manavlar açık. Türkiye’ye minnettar olan halk korkusuzca caddeleri, sokakları, pazarları dolduruyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/12/2017 Perşembe
Güncelleme: 01:55 - 14/12/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Cerablus’ta yıllarca süren zulmün ardından artık huzur var.
Cerablus’ta yıllarca süren zulmün ardından artık huzur var.

Türkiye’nin Fırat Kalkanı Harekatı'yla Suriye’de ilk güvenli bölgeyi tesis ettiği Cerablus’ta yıllarca süren zulmün ardından artık huzur var. Genelkurmay Başkanlığı, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Gaziantep Valiliği tarafından Cerablus’a basın turu düzenlendi. Cerablus’ta hayatın büyük oranda normale döndüğü gözleniyor. Cerablus’ta 1 yıl önce hakim olan sessizlik, bugün yerini çocuk seslerine bıraktı. İlçede her 100 metrede bir inşaat çalışması göze çarpıyor. Dükkanlar, restoranlar, manavlar açık. Türkiye’nin güvencesine minnettar olan halk korkusuzca caddeleri, sokakları, pazarları dolduruyor. Bugün artık Cerablus hayat dolu bir ilçe.

GÜNDE 300 DÖNÜŞ

Günde ortalama 300 kişi vatanına geri dönüyor. Savaş öncesi 38 bin nüfuslu olan ve nüfusu savaşta 2 bine kadar düşen Cerablus ilçe merkezinde bugün 45 bin kişi barınıyor. Köyleriyle birlikte Cerablus’ta 150 bin Suriyeli, Fırat Kalkanı Harekatıyla güvenli hale getirilen toplam 9 ilçede ise 1.5 milyon Suriyeli yaşıyor. Gaziantep Vali Yardımcısı ve Cerablus İnsani Yardım ve Koordinasyon Merkezi Başkanı Dr. Yasar Aksanyar, “Son 1 yılda 55 bin Suriyeli gönüllü geri dönüş yaptı” dedi.


108 OKULDA EĞİTİM

Terörist örgütlerin izleri silinen ilçede eğitim, tarım, üretim yeniden başladı. Güvenlikten adli, eğitimden tıbbi hizmetlere kadar her konuda Türk yetkililerin danışmanlığında hizmetler hayata geçirildi. İlçede bugün 30 bin çocuk açılan 108 okulda eğitim görüyor. Cerablus’ta okullarda çocuklar kendi dillerinde eğitim gördükleri gibi Türkçe de öğreniyorlar.


ERDOĞAN SEVGİSİ

Bu bölgenin elektriği ise Türkiye’den sağlandı. Cerablus’ta halk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendilerine sahip çıkmasından duydukları mutluluğu ifade ediyorlar.


Şehidimize vefa

İlçede 30 bin çocuk için açılan 108 okuldan biri de Cerablus şehitleri ve 15 Temmuz şehitleri anısına yaptırılan ve bahçesinde şehit Ömer Halisdemir’in fotoğrafının bulunduğu Ahmet Selim Molla Lisesi. Savaş döneminde DEAŞ’lı teröristlerin karargahı olarak kullanılan okul bugün onarılarak gençlere umut oldu.

#Cerablus
#TSK
#Türkiye
6 yıl önce