|

Cezayir ve Fransa'dan barış çağrısı

Cezayir ve Fransa, Mali'de yaşanan siyasi krizin taraflarına barış anlaşmasını imzalama çağrısında bulundu

Yeni Şafak
00:44 - 13/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 22:18 - 12/05/2015 Salı
AA
Gündem
Gündem

Cezayir ve Fransa, Mali'de yaşanan siyasi krizin taraflarına barış anlaşmasını imzalama çağrısında bulundu.



Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtan Lamamra, Fransız mevkidaşı Laurent Fabius'la düzenlediği basın toplantısında, Mali'de yaşanan siyasi krizin taraflarına seslenerek "Mali'deki tüm tarafları barış ve uzlaşı anlaşmasını imzalamaya davet ediyorum" dedi.



Fransa Dışişleri Bakanı Fabius da "Açık ve net bir şekilde, Mali'de ve bölgede barışa hizmet adına bu anlaşmayı imzalamaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.



Mali Cumhurbaşkanı Amadou Toumani Toure, 22 Mart 2012'de cumhurbaşkanlığı seçimlerine bir ay kala darbeyle devrilmişti. Ayrılıkçı Tuareg isyancıların kuzeydeki Kidal, Timbuktu ve Gao şehirlerini ele geçirmesi ve ardından Bamako'daki geçici hükümetin yardım talep etmesi üzerine Fransa, bölgeye askeri müdahalede bulunmuştu.



Hükümet, Cezayir ve uluslararası toplumun desteğiyle Temmuz 2014'te başlattığı uzlaşma görüşmeleri sonucu 1 Mart'ta 6 silahlı grupla Cezayir anlaşmasına imza atmış ancak ülkenin kuzeyindeki en etkili silahlı gruplardan Azavad Kurtuluş Hareketi'nin bağlı olduğu Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA) anlaşmayı imzalamamıştı.



CMA, anlaşmada somut güvenceler sunan değişiklikler yapılması gerektiğini belirterek, Azavad bölgesinin bağımsızlığının ilan edilmesiyle birlikte ülkenin kuzeyinde bulunan Timbuktu, Gao ve Kidal bölgelerinin birleşmesini ve yeni bölgenin de siyasi bir statüye sahip olmasını istemişti.

#Cezayir
#Mali
#Fransa
#Azavad
9 yıl önce