|

Çin ve Avrupa'dan Trump’a rest

ABD Başkanı Trump’ın iklim anlaşmasından çekilme kararı, Avrupa ve Çin’i daha da yakınlaştırdı. Avrupalı liderler ve Çin, Trump’ın kararına benzer tonda sert tepkiler verdi. Küresel siyasettteki yeni dengeleri gösteren restleşmede en ilginç çıkış, ABD’yi Suriye ve Nikaragua ile birlikte gösteren Çin Komünist Partisi’ne yakın Global Times gazetesinden geldi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/06/2017 Cumartesi
Güncelleme: 02:19 - 3/06/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Trump’ın anlaşmadan çekilme kararı dünyayı salladı.
Trump’ın anlaşmadan çekilme kararı dünyayı salladı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Perşembe günü, ülkesini Paris İklim Anlaşması’ndan çektiğini ilan etmesini, Avrupa ve Çin sert tepkiyle karşıladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "ABD bu akşam sırtını dünyaya dönmüştür” ifadesini kullanırken, Almanya Başbakanı Angela Merkel, karardan dolayı ABD’nin “pişman olacağını” açıkladı. Çin Komünist Partisi’ne yakın Global Times gazetesi ise karara yönelik ilginç bir karşılaştırma yaparak ABD’nin Suriye ve Nikaragua gibi “kuşku uyandıran azınlıktaki” ülkeler arasına katıldığı iddiasında bulundu. ABD Başkanı Trump önceki gün Beyaz Saray’ın bahçesinde selefi Barack Obama döneminde imzalanan iklim değişikliği anlaşmasından ayrıldıklarını duyurmuştu. Mevcut anlaşmanın şartlarını yerine getirmenin ABD için çok pahalıya mal olacağını söyleyen Trump “daha adil bir anlaşma” için çalışacaklarını söylemişti.

AVRUPA: TEKRAR MÜZAKERE
EDİLEMEZ

ABD Başkanı Trump’ın Paris İklim Anlaşması’ndan çekildiğini açıkladıktan hemen sonra, Avrupa Birliği’nin üç önemli ülkesi Almanya, Fransa ve İtalya’dan ortak deklarasyon geldi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni perşembe günü ortak bir deklarasyon yayınlayarak Paris İklim Anlaşması’nı yürürlüğe geçirme konusunda kararlı olduklarını ifade etti. Avrupalı üç lider anlaşmanın tekrar müzakere edilmeyeceği konusunda kesin bir inanca sahip olduklarını duyurdu. İngiltere Başbakanı Theresa May ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau da kararın hayal kırıklığı yarattığını ifade etti. Japonya ve Avustralya da ABD’nin Paris İklim Anlaşması’ndan çıkmasından üzüntü duyduklarını ancak kendilerinin anlaşmaya bağlılıklarını sürdüreceklerini duyurdu. Ayrıca, İsviçre, Finlandiya, Danimarka, Norveç ve İzlanda liderleri de Trump’ın kararını kınayan açıklamalara imza attı.

MERKEL:
PİŞMAN
OLACAKSINIZ

İtalya ve Fransa liderleriyle ortak açıklama yayınlayan Almanya Başbakanı Angela Merkel, ardından dün de tek başına kameralar karşısına geçti. “ABD Başkanı’nın Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararı tamamen pişmanlık verecek bir karar ve kendimi son derece ihtiyatlı bir yoldan ifade ediyorum” diyen Merkel, Almanya başta olmak üzere tüm Avrupa’nın bu karara karşı bugüne kadarki en belirleyici adımları atmak için bir araya geleceklerini söyledi. Merkel, “Bu karar, Dünyamızı korumak zorunda hissedenleri durduramaz ve durduramayacak” ifadesini kullandı.

ÇİN: ABD ARTIK
SURİYE VE
NİKARAGUA İLE BİRLİKTE

Çin’den yapılan açıklamada ABD’nin anlaşmadan çekilmesi “küresel bir gerileme” olarak tanımlandı. Çin resmi haber ajansı Şinhua’da yer alan yorumda Trump’ın “hemen herkesi üzerek” ABD’yi “kilit rol oynadığı tarihi küresel bir anlaşmadan koparttığı” ancak kararın “bir sürpriz olmadığı” belirtildi. Yorumda “Ancak Avrupa Birliği, Çin ve Hindistan’ın da aralarında olduğu diğer büyük oyuncular, ABD’nin fikir değiştirmesi karşısında çabaları artırma konusundaki istekliliklerini pekiştirmiştir” denildi. İktidardaki Çin Komünist Partisi’ne yakın Global Times gazetesi de ABD’nin iklim anlaşmasını imzalamayan Suriye ve Nikaragua gibi “kuşku uyandıran azınlıktaki” ülkeler arasına katıldığını ifade etti.

PARİS VE NEW YORK’TAN YEŞİL IŞIK PROTESTOSU

Trump’ın anlaşmadan çekilme kararı, Paris ve New York’ta binaların yeşil ışıkla aydınlatılması ile protesto edildi. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, anlaşmaya destek için belediye binasının akşam yeşil ışıkla aydınlatılacağını söyledi. Hidalgo, “Beyaz Saray ne karar alırsa alsın, şehirler Paris Anlaşması’nın sorumluluklarını yerine getirecektir. Gezegenin geleceği için başka alternatif yok” dedi.

EYALETLER YİNE
DİRENDİ

Trump vize yasağı kararında olduğu gibi iklim anlaşmasına ilişkin kararında da ABD eyaletlerinin direnişiyle karşılaştı. Washington, New York ve California eyaletlerinin valileri, Paris Anlaşması kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmek ve iklim değişikliğiyle mücadele konusunda agresif adımlar atmak isteyen eyaletleri çatısı altında toplamak amacıyla “Birleşik Devletler İklim Birliği” adında bir grup kurduklarını açıkladı.

İKLİM
ANLAŞMASI NEYİ HEDEFLİYORDU?

Aralık 2015’te 195 ülkenin katılımıyla Paris’te imzalanan anlaşma, çevrecilerin iklim koruma mücadelesinde bir kilometre taşı sayılıyor. Anlaşmayı imzalayan ülkeler küresel ısınmayı endüstrileşme öncesi döneme göre yılda iki derecenin altında tutma hedefinde mutabık kalmıştı. Eski Başkan Barack Obama ABD’de iklime zarar veren sera gazlarının salımını 2025 yılına kadar yüzde 26 ile 28 oranında azaltma hedefini koymuştu.

ABD, Çin’den sonra atmosfere en çok sera gazı salan ikinci ülke. ABD ve Çin Eylül 2016’da anlaşmayı imzalamıştı.

PUTİN:
TRUMP
ELEŞTİRİLMEMELİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump'ın Paris İklim Anlaşması'ndan çekilme kararının eleştirilmemesi gerektiğini söyledi. Putin, “Trump belki de Obama döneminde yapılan bu anlaşmanın çok da avantajlı olmadığı görüşündedir. Konuyu derinlemesine değerlendirmek gerekiyor” dedi.

MACRON: ABD DÜNYAYA
SIRTINI DÖNDÜ

Fransa Cumhurbaşkanı Macron televizyondan yayınlanan açıklamasında ise Trump’ın aldığı kararla ABD’nin dünyaya sırtını döndüğünü savundu. Macron daha sonra ilginç bir hamle yaparak resmi Twitter hesabından Trump’ın seçim sloganı olan “Amerika’yı Yeniden Yüceltin” sözüne atıfta bulunarak, “Gezegenimizi Yeniden Yüceltin” mesajını paylaştı.

#ABD
#Donald Trump
#Çin
#Avrupa
7 yıl önce