|

Çin'in teklifine Filipinler'den onay

Filipinler hükümeti Ekim ayında ABD'yle yapılan silah anlaşmasını iptal ettikten sonra yeni silahlarını Çin'den alabileceklerini açıkladı. Filipinler Savunma Bakanı Delfin Lorenzana da Rusya'dan keskin nişancı tüfekleri satın alınabileceğini söyledi.

Yeni Şafak
11:39 - 13/12/2016 منگل
Güncelleme: 11:45 - 13/12/2016 منگل
Diğer
Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte.
Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte.

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, aralarındaki buzları eritmeye başladığı Çin'den silah alımını onaylayacağını duyurdu.



Duterte pazar günü askerlere hitaben yaptığı açıklamada, silahları alması için Savunma Bakanı'nından Çin'e askeri yetkilileri göndermesini isteyeceğini söyledi. Duterte, "Çin silah konusunda bana baskı yapıyor. Silahları kabul edeceğim. Acele ettiriyorlar. Başkasına sormamıza gerek yok çünkü zaten satmaya istekliler. Bedava değil ama 25 yıllık ödeme seçeneği sunuyorlar" ifadelerini kullandı.



ABD ile anlaşmayı iptal etmişti


Filipinler uzun yıllardır silah alımlarını ABD'den yapıyordu. Ancak kasımda Washington'ın silah satışının ülkedeki insan hakları ihlallerini arttıracağı yönünde bir rapor yayınlamasıyla Duterte ABD'ye rest çekerek polis kuvvetleri için 26 bin Amerikan yapımı tüfeği almayacaklarını duyurmuştu.



Duterte'nin uyuşturucuyla mücadelede sert yöntemleri denemesi nedeniyle ABD, Filipinleri eleştiren açıklamalarda bulunuyor. Duterte silah alım anlaşmasının iptali edildiğini açıklarken, "ABD'nin pahalı silahlarını almak için ısrarcı olmayacağız. Her zaman satın alacak başka bir yer bulabiliriz. Polis teşkilatına siparişleri iptal etme emrini verdim. Bizim onlara ihtiyacımız yok" ifadelerine yer vermişti.



Rusya'dan da silah alımı yapabilir


Filipinler Savunma Bakanı Delfin Lorenzana da Rusya'dan keskin nişancı tüfekleri satın alınabileceğini söyledi. Lorenzana, Filipinler ordusunun ve donanmasının anlaşmanın nasıl olabileceği iile ilgili araştırma yürüteceğini de ekledi.



Lorenzana geçen hafta Duterte'nin emri ile Rusya'yı ziyaret etmiş ve savunma bakanlığı yetkilileriyle görüşmüştü. Bu ziyaret Filipinler'in 1976 yılından beri Savunma Bakanlığı düzeyinde Rusya'ya yaptığı ilk gezi olma özelliğini taşıyordu.







#Filipinler
#Rodrigo Duterte
7 سال واپس