|

Clinton, Afrika ülkelerine çağrıda bulundu

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Afrika ülkelerinden, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin (DKC) doğusunda etkili olan isyancı grup M23'ten desteklerini çekmelerini istedi.

Aa
00:00 - 29/11/2012 Perşembe
Güncelleme: 09:03 - 29/11/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Clinton, Afrika ülkelerine çağrıda bulundu
Clinton, Afrika ülkelerine çağrıda bulundu

Dışişleri Bakanlığında, Afrika Birliği Dönem Başkanı Nkosazana Dlamini-Zuma ile görüşen Clinton, bölgedeki tüm hükümet ve liderlere M23'e destek vermemeleri konusunda çağrıda bulundu.

Çatışmalar yüzünden DKC'nın doğusunda ciddi bir insani kriz yaşandığına değinen Clinton, M23'ün de ateşkes şartlarına uyarak Kuzey Kivu'nun başkenti Goma'dan ve ülkenin doğusundan çekilmesi gerektiğini vurguladı.

Dün Masisi'den çekilmeye başladıklarını duyuran M23, Cuma gününe kadar çekilmenin tamamlanacağını duyurmuştu.

BM, Uganda ve Ruanda hükümetlerini, M23 hareketine silah ve mühimmat desteği vermekle suçlamış ancak söz konusu ülkeler suçlamaları kabul etmemişti.

BM Güvenlik Konseyi de dün, M23 isyancılarının uyguladığı şiddeti kınayarak, silah ambargosunun süresini 2014'e kadar uzattığını duyurmuştu.

Kongo'da Nisan ayında ayaklanan eski askerlerden oluşan M23 hareketi, ayaklanmalarına gerekçe olarak, "Hükümetin 23 Mart 2009'da Halk Savunması İçin Ulusal Kongre (CNDP) adlı isyancı grupla imzaladığı barış anlaşmasına uymamasını" gösteriyor.


11 yıl önce