|

Dilleri tutuldu

AB ve NATO IŞİD’e karşı Cerablus’ta yürütülen operasyona yorum yapmaktan kaçınırken Fransa “memnuniyetle” duyduğunu Almanya ise “anlayışla” karşıladığını açıkladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/08/2016 Perşembe
Güncelleme: 23:40 - 24/08/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Avrupa Birliği (AB) IŞİD'e yönelik Fırat Kalkanı Operasyonu'na ilişkin, bazı basın organlarında çıkan, kendilerine atfen, “Operasyon IŞİD ile sınırlı olmalıdır” ifadesini yalanlayarak, “Askeri operasyonlara ilişkin yorum yapmıyoruz” açıklamasını yaptı. AB sözcülerinden Alexandre Polac, günlük basın toplantısında konuya dair soru üzerine, “Askeri operasyonlara ilişkin yorum yapmıyoruz” dedi. Sözcü, geçen hafta AB'nin Suriye'ye ilişkin bir bildiri yayımladığı ve bu bildiride Halep'te şiddetin artmasının kınandığı ve siyasi geçiş çağrısının yinelendiğini hatırlattı. Polac, AB tarafından “Operasyon IŞİD ile sınırlı olmalıdır” şeklinde bir açıklama yapılmadığını söyledi.



NATO SONRAYA BIRAKTI


NATO yetkilileri ise, operasyona ilişkin bir soruya verdikleri yazılı cevapta, şu aşamada bir değerlendirme yapmayacaklarını ifade ederek, ittifakın zaten Suriye'ye ilişkin pozisyonunun geçen ay yapılan NATO Zirvesi sonunda yayımlanan bildirinin 27. ve 28. maddelerinde ifade edildiğini hatırlattı. 27. maddede, NATO'nun Suriye'de devam etmekte olan krizden endişe duyduğu ve bu konuda tetikte olduğu ifade edilerek, “NATO topraklarını ve sınırlarını her türlü tehdide karşı korumada ve Suriye'deki savaştan kaynaklanan zorlukları ele almadaki kararlılığımızı ve bu bunlara olan tam bağlılığımızı yineliyoruz” denildi. 28. maddede ise, Suriye'de siyasi geçiş çağrısı yapıldı.



FRANSA MEMNUN


Fransa Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin IŞİD terör örgütüne yönelik düzenlediği Fırat Kalkanı Operasyonu'nun “memnuniyetle” karşılandığını bildirdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, “Fransa, uluslararası koalisyonun ortağı olan Türkiye'nin IŞİD'le mücadeledeki çabalarını yoğunlaştırmasını memnuniyetle karşılamaktadır” ifadesine yer verildi. Açıklamada ayrıca, IŞİD'in bölgeden temizlenmesi için uluslararası koalisyon ortaklarının terörist grupla mücadeledeki çabalarını yoğunlaştırması ve Suriye'de çatışmaların ülkede gerekli siyasi geçiş sağlanarak sona erdirilmesi gerektiği belirtildi.



ANLAYIŞLA KARŞILIYORUZ


Cerablus operasyonuyla ilgili bir açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, Türkiye'nin başlattığı harekatı anlayışla karşıladıklarını belirterek aynı zamanda Suriye'de siyasi bir çözümden yana olduklarını da dile getirdi. DW Türkçe Servisi'nin aktardığına göre, Türkiye'nin operasyonunda Kürtleri de hedef alıp almayacağı sorusuna da yanıt veren Schaefer, “Sınırın öte tarafında tamamen Kürtlerin kontrolü altında bir bölge oluşmamasının Türkiye'nin en önemli çıkarlarından biri olduğu açık” dedi.



IŞİD temizliği!


Reuters haber ajansı, 'Türkiye ve ABD'nin liderliğindeki koalisyon güçleri IŞİD'i Suriye sınırından silmek için operasyona girişti' diyerek haberi geçti. Associated Press (AP), haberinde 'Türkiye Suriye sınırındaki kenti IŞİD'den temizlemek için operasyona başladığını ilan etti' ifadesine yer verdi. İngiliz yayın kuruluşu BBC, 'Türkiye Suriye'de IŞİD'e karşı harekât başlattı' manşetiyle okuyucularının karşısına çıktı.



SINIRDA DEV HAREKAT


Amerikan New York Times gazetesi, 'Türk özel kuvvetleri IŞİD'e karşı Suriye'nin kuzeyinde ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin de haberdar olduğu jet destekli bir operasyon başlattı dedi. Amerikan CNN International televizyonu ise, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde dev bir operasyona giriştiğini bildirdi. CNN'e göre, harekatın amacı Suriye sınırı boyunca uzanan IŞİD terörünü temizlemek.







YILDIRIM HAREKATI


Alman Bild gazetesi "Erdoğan Suriye'ye yürüdü" derken, İtalyan Corriere della Sera "Türk tanklarından Cerablus'u özgürleştirmek için Suriye'de yıldırım harekatı" başlığını kullandı. Operasyon Rus basınında da yankı buldu. Rus ajansı RİA, 'Türk Ordusu IŞİD'e ait hedefleri vurmak için Suriye'ye girdi', 'Türk tankları IŞİD hedeflerini vurdu', 'Türk özel kuvvetleri Suriye'ye girdi' gibi başlıkları kullandı. Interfax ajansı, 'Türk ordusu ve koalisyon güçleri IŞİD'e karşı operasyona başladı' üst başlığını tercih etti.






#NATO
#IŞİD
#​Cerablus operasyonuyla
8 yıl önce