|

Endonezya: Rohingya Müslümanlarını geri çevirmedik

Endonezya, kıyılarına terkedilen, Rohingya Müslümanı ve Bangladeşli göçmenleri taşıyan gemileri geri çevirmediğini açıkladı. Endonezya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasir: İki gemiden biri Endonezya limanına yaklaşmak istedi, diğeri ise Malezya'ya gitmek istedi. Teknelerdeki göçmenler gıda, içme suyu ve yakıt istediler. İstedikleri şeyler verilince teknelerin biri Malezya'ya gitmek üzere yoluna devam etti. Onlara barınma ve gıda sağlayacağız. Göçmenleri tekrar bir tekneye doldurup geri göndermeyeceğiz" dedi.

Yeni Şafak
19:44 - 14/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 16:50 - 14/05/2015 Perşembe
AA

Endonezya, insan kaçakçıları tarafından karasularında terk edilen gemileri uzaklaştırmadığını iddia etti.



Endonezya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Arrmanatha Nasir, gazetecilere, iki gemiden birinin Endonezya limanına yaklaşmak istediğini, diğerinin ise Malezya'ya gitmek istediğini söyledi.



Sözcü Arrmanatha, "Teknelerdeki göçmenler gıda, içme suyu ve yakıt istediler. İstedikleri şeyler verilince teknelerin biri Malezya'ya gitmek üzere yoluna devam etti" dedi.



Endonezya'nın insan haklarına duydukları saygı nedeniyle göçmenlere yardım etme sorumluluğu bulunduğunu belirten sözcü, "Onlara barınma ve gıda sağlayacağız. Göçmenleri tekrar bir tekneye doldurup geri göndermeyeceğiz" diye konuştu.



Kuzey Açeli bir yetkili, hafta sonu ülkenin kuzeybatısına ulaşan göçmenlerin Kuala Cangkoi kentinde büyük bir tesiste ağırlandığını ve birkaç ay daha burada kalacaklarını ifade etti.



Uluslararası koruma sağlanacak


BM Mülteciler Yüksek Komiserliği yetkilisi Mitra Salima Suryono, tesiste 583 göçmenin bulunduğunu, sığınma statüleri belli olduktan sonra bu göçmenlere uluslararası koruma sağlanacağını söyledi.



Ordu Sözcüsü Tümgeneral Fuat Basya, daha önce tekneden Endonezya karasularında kalmamasını ve geri dönmesinin istendiklerini açıklamıştı.



Yaklaşık 2 bin göçmeni taşıyan çok sayıda teknenin 10 ve 12 Mayıs'ta Endonezya ve Malezya kıyılarına terk edilmesinin ardından Uluslararası Göç Örgütü, Hint Okyanusu ve Adaman Denizi açıklarındaki insan kaçakçılarına ait teknelerde halen 8 bin göçmenin bulunduğunu açıklamıştı.



Tayland'ın güneyindeki Songkhla eyaletinde 1 Mayıs'ta gizli bir kamp tespit edilmiş, polisin burada yaptığı aramada 32 Rohingya Müslümanına ait cesetler bulunmuştu. Tayland yönetiminin kamplara ve toplu mezarlara verdiği sert tepkinin ardından insan kaçakçılarının korkarak göçmenleri Endonezya ve Malezya kıyılarına bıraktığı sanılıyor.



Bangladeş'ten Malezya'ya insan kaçakçılığı, parayı ödeyen göçmenlerin balıkçı teknelerine bindirildikten sonra yük gemilerine aktarılmasıyla başlıyor. Yük gemilerinin depolarında yapılan iki haftalık yolculuğun ardından Tayland'a ulaşan göçmenler, kaçakçılar tarafından Tayland'ın güneyindeki ormanlardaki kamplara hapsediliyor. İnsan kaçakçıları, burada zorla tutulan göçmenler için ailelerinden fidye talep ediyor. Fidyeleri ödenene kadar kampta kalan göçmenler aç bırakılıyor ve şiddete maruz kalıyor. Aileler bu fidyeyi ödeyemezse göçmenler ya öldürülüyor ya da Tayland ve Malezya'da köle olarak satılıyor.



#Endonezya
#Rohingya Müslüman
#Bangladeşli müslümanlar
#kaçak göçmenler
9 yıl önce