|

Esed kimyasal bomba attı

BM gözlem heyeti, Suriye’deki iç savaşta son 2 yılda 5 kez kimyasal silah kullanıldığını kanıtladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/02/2016 Pazar
Güncelleme: 01:59 - 14/02/2016 Pazar
Yeni Şafak

Suriye'de yaşanan iç savaşın son 2 yılında 5 ayrı kimyasal silah kullanıldığı ortaya çıktı. İnsanlık suçu, Birleşmiş Milletler (BM) gözlem heyetinin Uluslararası Güvenlik Meclisi'ne sunduğu raporda yeraldı.



MUHALİFLERE ATILDI

Çalışmalarına kasım ayında başlayan uzmanlar, raporlarında kimyasal maddeleri silah olarak kullanan kişilerin belirlenmesinin karmaşık bir görev olduğunu belirtti. Rapor, potansiyel kimyasal saldırılar için bir ön liste de içeriyor. Uzmanlar, önceliklerini maddeleri kimliklerini belirlemeye verdiklerini söyledi. Araştırmalarda ortaya çıkan sonuca göre kimyasal bombalar muhaliflerin kontrol ettiği bölgelere atıldı. Uzmanlar, kimyasal saldırıların üçünün İdlib bölgesine düştüğünü belirledi. Diğer iki bomba ise, eldeki verilere göre Hama'daki Kefer Zeyta ile Halep'teki Mare bölgelerine düştü. BM, ilk 4 saldırının sorumlusu olarak Esed rejimini gösterirken Mare bölgesindeki 'hardal gazı'nın sorumlusu olarak ise IŞİD'i gösterdi.



YENİDEN İNCELENECEK

BM adına konuşan Stephane Dujarriç, uzmanların gözlem yapmak için mayıs ayında bir kez daha bölgeye gideceğini söyledi. BM Güvenlik Konseyi'nce görevlendirilen ve 24 kişiden oluşan soruşturma ekibi, gelecek yıl yeniden Suriye'ye giderek, atılan bombaların içerdiği zehirli maddeleri inceleyecek. Ekip şimdiye kadar, Suriye'deki 116 bombalı saldırıda 'kimyasal' kullanıldığını belirlemişti.







#esed
#bomba
#saldırı
8 yıl önce