|

Esed ÖSO'ya saldırdı

TSK destekli ÖSO birliklerinin el Bab'a ilerleyişi sürerken tehlikeli bir saldırı geldi. Esed rejime bağlı helikopterler DAEŞ'ten alınan Tel Cican ve Tel Madig köylerinde ÖSO mevzilerini bombaladı. 3 ÖSO askerinin şehit olduğu saldırıda 10 muhalif asker de yaralandı.

Yeni Şafak
04:00 - 26/10/2016 Çarşamba
Güncelleme: 02:27 - 26/10/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Halep'in kuzeyinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensupları, terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyonlar kapsamında el-Bab yönünde ilerlemeye devam ediyor. Dün de harekat kapsamında Tel Medig, Tel Cican, Kessar, Tuveyris ve Tiltane köyleri alındı. DAEŞ'in elindeki stratejik ilçeye 10 kilometre kalmışken tehlikeli bir saldırı geldi. Esed rejimi akşam saatlerinde ÖSO'ya saldırdı.



3 ÖSO ASKERİ ŞEHİT OLDU


DAEŞ'ten alınan Tel Cican ve Tel Madig köylerinden buluna ÖSO mevzileri Esed ordusuna ait helikopter tarafından bombalandı. Saldırıda 3 ÖSO askeri şehit oldu, 10'u da yaralandı. Rejimin saldırısına eş zamanlı olarak DAEŞ ve PKK/PYD'li teröristler de ÖSO mevzilerine saldırı başlattı. DAEŞ Tel Madik'te ÖSO'nun kontrol noktasına bomba yüklü araçla saldırırken PYD/PKK'nın DAEŞ'ten temizlenen köyleri hedef aldı.



ÖSO'YA KARŞI İTTİFAK


ÖSO'nun saha komutanlarından Ebu Ramadan rejim, DEAŞ ve PYD/PKK'nın ortak olarak hareket ettiğini söyledi. DAEŞ'in de bölgede muhaliflerin kontrolündeki köy, belde ve ilçelere bomba yüklü araçlarla saldırının altını çizen Ebu Ramazan, "Rejim ve PYD/PKK, ÖSO'nun bölgede terör örgütü DAEŞ karşısındaki ilerleyişini engellemek için her türlü oyunu oynuyorlar" dedi.



PKK'NIN İMDADINA YETİŞTİ


Öte yandan rejim güçlerinin el-Bab'a güneyden saldırı hazırlığı içinde olduğu belirlendi. Esed ordusu tarafından 2015 yılının kasım ayında DAEŞ'ten alınan ve el-Bab ilçesine rejimin en yakın noktası olma özelliği taşıyan Kuveyris bölgesinde son bir haftada hareketlilik olağanüstü arttı. Suriyeli muhalifler, içerisinde bölgenin en önemli askeri havalimanı niteliği taşıyan Kuveyris'e asker, cephane ve silah sevkiyatının gözle görülür oranda arttığı bilgisini veriyor. Bölgeye rejimi desteklemek için gönderilen Şii milislerden de 2 binden fazla militanın da Kuveyris'e yönlendirildiği tespit edildi. Rejim, el-Bab kasabasına güneyden 21 kilometre uzaklıkta bulunuyor.







SALDIRILAR ESED GÜDÜMLÜ


Fırat Kalkanı Operasyonu kapsamında el-Bab'a yürüyen ÖSO güçleri, son 5 günde birçok kez PKK/PYD'nin saldırılarına maruz kaldı. PYD saldırılarının Esed güdümlü gerçekleştiğini söyleyen Sultan Fatih Tugayı Komutanı Mahmud Süleyman, örgütün bununla harekatı yavaşlatmayı ve Esed'in el-Bab hazırlıklarını tamamlaması için zaman kazanmayı amaçladığını belirtiyor.







HEDEF YALNIZ DAEŞ DEĞİL


Muhalifler, Esed rejiminin el-Bab saldırısı için Kuveyris'e ağır silah takviyesi yaptığını ve hedefin yalnızca DAEŞ'ten ibaret olmadığını söylüyor. Kuveyris'e mühimmat ve militan takviyesinin, Türkiye'nin fiili olarak yeraldığı Fırat Kalkanı'na karşı 'gereken cevabın verileceği' yönünde Şam rejimi tarafından yapılan tehdit yüklü açıklamalar sonrası gelmesi dikkat çekiyor.







87 hedef yerle bir


Fırat Kalkanı Harekâtı'nın başlamasının ardından 1280 kilometrekarelik alanı kontrol altına alan ÖSO, DAEŞ'in kalelerinden el-Bab'a ilerlemeye devam ederken, şiddetli çatışmaların yaşandığı Tuveyz köyünde muhalifler şehit verdi. DAEŞ'li teröristlerin saldırısında Sultan Murat Tümeni ikinci komutanı Ahmet Aydiye şehit oldu. ÖSO birlikleri Aydiye ile birlikte günboyu verilen 5 şehit ve 28 yaralıya karşın köyü DAEŞ'ten temizledi. Bunun yanında dün Suriye'de DAEŞ'e ait 72, PKK/ PYD'ye ait 15 hedefe obüslerle atışlar yapıldı. Ayrıca, 4 hava harekatı sonucu 4 terörist etkisiz hale getirildi.




Suriye sınırındaki askeri birliklere tank sevkıyatı sürüyor. Batı illerinden gönderilen tankların bazısı sınır bölgelerinde konuşlu hudut karakollarına gönderilirken, bazısı da Fırat Kalkanı Harekâtı'nda kullanılmak üzere Suriye topraklarına yollanıyor.



TIR'lar Erbil'de






Türk Kızılayı'nın 'Musul da Senin Yurdun' kampanyası kapsamında, yardım malzemelerini taşıyan 20 TIR'lık konvoy Irak'ın Erbil kentine ulaştı. Bölgedeki depoya sevk edilen malzameler, Erbil'deki sığınmacı kamplarında kalan Musullulara ulaştırılacak. Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam, “Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde halihazırda çok sayıda sığınmacı bulunuyor. Çok sayıda yerlerinden edilmiş insanları misafir ediyorlar. Biz de desteklerimizle bu yükü biraz olsun hafifletmeye çalışıyoruz" dedi. TIR'ları karşılayan Erbil Valisi Nevzat Hadi de “Musul'da 1 buçuk milyon insan var. Eğer çatışmaların seyri olumsuz olursa 100 binlerce sığınmacının geleceğini öngörebiliriz" açıklaması yaptı.


#ÖSO
#el-Bab
#PKK
8 yıl önce