|

Esed’e karşı birleştiler

Suriye’de 5 yıldır süren iç savaşta sessiz muhalefet yürüten Dürzi, Süryani ve Kürtler, Esed rejiminin gitmesini istiyor. Yeni Şafak’a açıklamalarda bulunan liderler, yıllardır zulüm gördükleri Baas partisinin gitmesini istediklerini ve dış ülkelerin müdahalesine karşı olduklarını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/11/2015 Çarşamba
Güncelleme: 22:31 - 24/11/2015 Salı
Yeni Şafak

Özgürlük isteyen Suriye halkının 5 yıldır süren mücadelesinde sessiz muhalefet yürüten etnik grupların liderleri Esed'in gitmesini istediklerini söyledi. Dürzi, Süryani ve Kürt liderler, yıllardır zulüm gördükleri Esed rejiminin düşmesi ve dış ülkelerin müdahalelerine karşı ortak mesaj verdi. Yeni Şafak'a özel açıklamalarda bulunan liderler, 5 yıldır akan kanın artık durması gerektiğini söyledi.



KÜRTLERİ TEMSİL ETMİYOR


Suriye'de kurulan Kürtlerin Geleceği Hareketi Dış İlişkiler Temsilcisi Abdulhamit Tammo, PYD ve YPG'nin tüm Kürt halkını temsil etmediğini ifade ederek, “Şu anda Kürtlerin amacı tek çatı altında Suriye halklarının birleşmesi ve Baas Rejimi'nin düşmesi” dedi. Tammo, “Şu anda bir çok Kürdün tek isteği var; o da var olan zulümden kurtulmak. Biz Kürtlerin amacı, tek çatı altında Suriye halkının birleşmesi ve Baas rejiminin düşmesi. Esed'in ve yanındakilerin kesinlikle geçici hükümette yer almasını istemiyoruz. İran ve Rusya'nın önerdiği isimleri de asla kabul etmeyeceğiz. Çünkü onlar Esed'in bir parçası ve benzeri olacak” ifadelerini kullandı.



TANINMAK İSTİYORUZ


Süryani Demokratik Organizasyonu Temsilcisi Asuri Kerem Devli, Baas Rejimi'nin yıllardır kendilerine ikinci sınıf insan muamelesi yapıldığını belirterek, “Bizler 1970'li yıllardan beri Suriye'de Baas Rejimine karşı muhalefet eden yapıların parçalarıyız. İç muhalefetin parçasıyız. Hedefimiz yeni Suriye'nin anayasasında vatandaş olarak tanınmak. Suriye'deki geçici hükümeti her zaman destekledik. Ama bu hükümetin Esed ya da onun parçalarından oluşmasını istemiyoruz” diye konuştu.





DÜRZİLER SİLAHLANDI


Suriyeli Dürzilerden Dünya Dürzi Platformu Başkanı ve Sindian Vakfı'nın kurucusu Necip Ebu Fakir, Dürziler'in kendilerini Esed rejimine karşı korumak için Şam, Dera ve İdlip'te silahlandığını söyledi. Fakir, “Biz demokratik bir Suriye istiyoruz. Dış ülkelerin müdahalelerini de kabul etmiyoruz” dedi.


#Dünya Dürzi Platformu
#Dürzi
#Süryani
#Kürtler
#Esed rejimi
8 yıl önce