|

Eurovision'da bayrak krizi

Eurovision şarkı yarışması diplomatik krize neden oldu. Yarışmada KKTC, Kosova ve Filistin gibi ülkelerin bayraklarına yasak gelmesine tepki yağıyor. 138 ülke tarafından tanınan Filistin'in DAEŞ'le bir tutularak bayrağının yasaklı listesine alınması Filistin Kültür Bakanlığı tarafından kınandı.

Yeni Şafak
08:38 - 3/05/2016 вторник
Güncelleme: 08:49 - 3/05/2016 вторник

Eurovision şarkı yarışması bayrak kriziyle dünyanın gündeminde. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kosova ve Filistin'in de aralarında olduğu çok sayıda ülkeye getirilen bayrak yasağına tepki büyüyor. Filistin Kültür Bakanlığı yarışmada, Filistin bayrağının yasaklı bayraklar listesine alınmasını kınadı. Filistin'in 138 ülke tarafından tanındığına dikkat çeken yetkililer yasağın kaldırılması için çağrıda bulundu.



DAEŞ'
le aynı muamele


Bayrağı yasaklanan Kosova'ya ise Eurovision'dan özür geldi. Ancak Kosova listeden çıkarılmadı. Eurovision yasaklı bayraklar listesinde bir tek Filistin ve Kosova yok. Kırım, Bask, İskoç ve Dağlık Karabağbayrakları da yer alıyor. Tüm bu bayrakların yanında, DAEŞ'in bayrağı da bulunuyor.



Bu duruma İspanya'nın özerk bask bölgesinden sert tepki geldi. Bask bölgesinden siyasetçiler, İsveç Büyükelçiliği ile acil bir görüşme talep etti.



Eurovision yetkilileri ise "Eurovision" şarkı yarışmasında katılımcı 42 ülkenin ve Birleşmiş Milletler'e üye ülkelerinin bayraklarına izin olduğunu söylüyor. Eurovision şarkı yarışması bu yıl Stockholm'de yapılacak. 14 Mayıs'ta ilk elemenin yapılacağı yarışmaya Türkiye katılmayacak.



Filistin Kültür Bakanlığı'ndan kınama


Filistin Kültür Bakanlığı, Mayıs ayında İsveç'te yapılacak Eurovision 2016 Şarkı Yarışması'nda Filistin bayrağının açılmasının yasaklanmasını kınadı.



Filistin Kültür Bakanı İhab Besisu, yaptığı yazılı açıklamada, Filistin bayrağının İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenecek Eurovision 2016 Şarkı Yarışması'nda açılmasının yasaklanmasına ilişkin kararı, "Filistin halkının tarih, kültür ve haklarına karşı bir hakaret" şeklinde değerlendirerek, "Karar, Filistin halkı aleyhinde uygulanan işgal siyasetine taraflı bir yaklaşım sergiliyor. Ayrıca söz konusu karar, insan haklarını korunmasına ilişkin uluslararası anlaşmalara muhalif şekilde uluslararası yarışmaları politize ediyor." ifadelerine yer verdi.



Besusi, kararın, Avrupa Birliği'nin (AB) Filistin devletinin kurulmasına ilişkin destekleyici politikasıyla çelişkili bir durum sergilediğini belirterek, işgal güçleri tarafından uygulanan abluka siyasetine destek veren kararın, İsrail anlatılarının, Filistin halkının hakları, kültürü ve tarihinde bir yer bulma arayışına katkı sağladığını aktardı.




#Filistin Kültür Bakanlığı
#Eurovision
#Stockholm
8 лет назад