|

Fotoğraflarla meydan okudu

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile Washington Büyükelçisi Kislyak’ı ağırlarken verdiği fotoğraflar ile yerleşik düzene "korkmuyorum" mesajı verdi. Trump, aynı gün, ABD siyasetine yön veren Kissinger’ı Beyaz Saray’da konuk etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/05/2017 Cuma
Güncelleme: 06:20 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Trump’tan yerleşik düzene 
net mesaj: Korkmuyorum!
Trump’tan yerleşik düzene net mesaj: Korkmuyorum!

FBI direktörü James Comey’i görevinden uzaklaştırması nedeniyle, ülke içinde hem medya hem de siyasiler tarafından eleştiri bombardımanına tutulan ABD Başkanı Donald Trump, iki fotoğrafla karşıtlarına meydan okudu. Çarşamba günü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak’ı ağırlayan Trump’ın bir de sürpriz konuğu vardı.

ÇİVİ ÇİVİYİ SÖKER

ABD’nin dış politika duayeni ve Nixon dönemi Dışişleri Bakanı Henry Kissinger. Trump, Lavrov ile görüşmesini sadece Rusya’nın resmi haber ajansı TASS’ın görüntülemesine izin verdi. Trump’ın bu üç adımı, yerleşik düzene karşı meydan okuma olarak değerlendiriliyor. İç politikada Rusya’nın ABD seçimlerine müdahalesi iddiaları ile zorlu günler yaşayan Trump, kendisine yönelik eleştirilere ve karşıtlarına adeta “çivi çiviyi söker” diyerek cevap verdi. Lavrov’u Beyaz Saray’da konuk eden ABD Başkanı, sürpriz bir şekilde Rusya’nın Büyükelçisi Sergey Kislyak’ı da ağırladı.


KISSINGERLI SÜRPRİZ

Kislyak, Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in istifasına sebep olan görüşmenin diğer aktörüydü. Trump, görüşme sırasında bir hamle daha yaparak, ABD medyasından hiçbir gazetecinin görüşmeyi takip etmesine ve görüntülemesine izin vermedi. Görüşmeyi sadece Rus haber ajansı TASS takip etti. Servis edilen fotoğraflarda Trump ile Lavrov ve Kislyak’ın son derece samimi pozlar vermesi, ABD yerleşik düzenine ve eleştirilere cevap olarak yorumlandı. ABD Başkanı’nın mesaj kokan ikinci süprizi ise ABD’nin iç ve dış siyasetine yön veren sayılı isimlerden Henry Kissinger oldu. ABD medyası, Lavrov ile Trump’ı birlikte görüntülemeyi beklerken, karşılarında Kissinger’ı gördü. Kissinger diğer tüm ünvanlarının yanında Watergate skandalı ile görevini bırakmak zorunda kalan ABD eski Başkanı Richard Nixon’ın Dışişleri Bakanlığı’nı yapmış bir isim. Trump, Kissinger’ı, FBI Başkanı Comey’i görevden aldıktan sonra Beyaz Saray’da ağırlayarak, Yeni Watergate suçlamalarına da, “korkmuyorum” mesajı verdi. ABD Başkanı Trump, göreve gelmeden önce de Kissinger ile sık sık görüştü. Kasım 2016’da ikilinin, “Çin, Rusya, İran, Avrupa Birliği ve küresel gelişmelere” ilişkin geniş kapsamlı bir görüşme yaptığı medyaya yansıdı. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un, ağırlandığı gün Kissinger’ın da orada bulunması, “o da mı toplantıya katıldı” yorumlarına sebep oldu.

Kremlin:
Putin,
Trump’a
mesaj
gönderdi

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Washington’da temaslarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov aracılığıyla ABD Başkanı Donald Trump’a mesaj gönderdiğini açıkladı. Peskov, mesajın içeriği ve yazılı mı sözlü mü olduğu konusunda bilgi vermedi.


FBI yine kafa tuttu

FBI Direktörlüğüne atanan Andrew McCabe de Trump'a kafa tuttu. Trump'ın "Comey'e olan güven kaybolmuştu" açıklamasına rağmen McCabe "FBI, Comey'e olan güvenini kaybetmiş değil." dedi.

Comey
tribüne
oynayan biriydi

ABD Başkanı Trump, görevden aldığı FBI direktörü Comey için de ilk kez basına yorumda bulundu. Trump, Comey’i görevden almasına ilişkin, “Çok basit, çünkü iyi iş yapmıyordu” ifadelerini kullandı. Trump, Comey hakkında, "O gösterişi seven ve tribünlere oynayan biriydi" dedi.


Lavrov’dan ironi

Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’de kendisine görevden alınan FBI Başkanı Comey ile ilgili medyanın yönelttiği sorulara, “Kovuldu mu? dalga geçiyorsunuz, dalga geçiyorsunuz” şeklinde ironik bir cevap verdi.

#ABD
#Donald Trump
#Sergey Lavrov
7 yıl önce