|

Fransa seçimleri: Hiçbir şey eskisi gibi değil!

Fransa'da son yaşanan gelişmeler nedeniyle seçim sürecinin seyri büyük ölçüde değişti. Merkez sağın adayı Fillon'a yönelik suçlamalar nedeniyle aşırı sağcı Le Pen'in birinci çıktığı anket sonuçlarına göre, Fransa'nın geleceği de Birleşik Krallık gibi olacak.

Yeni Şafak
10:40 - 4/03/2017 Cumartesi
Güncelleme: 12:05 - 4/03/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Fransa'da ilk turu Nisan ayında yapılacak olan seçimlerde anketlere göre kazanma ihtimali en yüksek olan dört aday var: Merkez sağın adayı François Fillon, sosyalistlerin adayı Benoit Hamon, aşırı sağın adayı Marine Le Pen, Yürüyüş hareketinin lideri Emmanuel Macron.
Fransa'da ilk turu Nisan ayında yapılacak olan seçimlerde anketlere göre kazanma ihtimali en yüksek olan dört aday var: Merkez sağın adayı François Fillon, sosyalistlerin adayı Benoit Hamon, aşırı sağın adayı Marine Le Pen, Yürüyüş hareketinin lideri Emmanuel Macron.

Aşırı sağcı ve ırkçı akımların yükselişe geçtiği Batı'da gözler bu sefer Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde. Fransa'da Nisan ayında ilk turu gerçekleştirilecek olan seçimlerin seyri, son dönemde gerçekleşen gelişmeler nedeniyle büyük ölçüde değişti.



Fransa'da merkez sağın cumhurbaşkanı adayı François Fillon hakkında ortaya atılan iddialar nedeniyle oluşan baskılar sonucu adaylıktan çekildi. Fillon'la ilgili, eşini ve çocuklarını yanında çalışıyor göstererek kamu bütçesinden haksız yere maaş ödediği iddiaları ortaya atılmıştı. Fillon'un eşinin Meclisten 45 bin avro işsizlik tazminatı aldığı da öne sürülüyor.



Fillon çekildi


Fillon, Nimes kentinde katıldığı mitingde şahsına karşı medyada karalama kampanyası yürütüldüğünü öne sürerek pes etmeyeceğini açıklamıştı. “Haftanın 7 günü, 24 saat, taşlama makinesi, karalama makinesi, dedikodu makinesi çalışıyor. Fakat size söylüyorum, pes etmeye hiç niyetin yok." ifadelerini kullanan Fillon, bu açıklamasından saatler sonra istifa ettiğini açıkladı.


Fransa'da yapılan son kamuoyu yoklamaları Fillon'un cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda eleneceğini gösteriyor.




Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri ve cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen ise, İngiltere'den sonra Fransa'nın da Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması gerektiğini savunuyor. Le Pen, her fırsatta AB'nin bittiğini savunarak, "AB konusunu bitirmenin artık zamanı geldi. AB Avrupa'daki ulusları parçalıyor. Artık bu bürokrasi canavarına son vermek gerekiyor. AB, Fransa'yı küçülttü, dünyadan ayırdı. Fransa'nın küçülmüş, bağımlı ve dünyadan kopmuş halini kabul edemiyorum." diyor.



Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin güçlü adaylarından En Marche (Yürüyüş) hareketinin lideri eski Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron ise, insan hakları ve temel özgürlükler konusundaki söylemleri ile öne çıkıyor. Macron, Avrupa'nın Türkiye'ye kapıları kapatmaması gerektiğini belirtiyor.



Fransa'da Yeşil Parti'nin Cumhurbaşkanı adayı Yannick Jadot, yarıştan çekildiğini ve ilk turda Sosyalist Parti adayı Benoit Hamon'u destekleyeceğini belirtmişti. Sosyalist Parti'nin adayı Benoit Hamon 14.5 ile dördüncü sırada yer alıyor.


Macron: Avrupa Türkiye'ye kapıları kapatmamalıAvrupa'nın yeni belirsizliği: Fransa'yı ne bekliyor?






#Fransa
#François Fillon
7 yıl önce