|

G20 benzeri oluşum önerdi

G20’ye benzer bir platform teklif eden Nazarbayev, İslam dünyasında birlik olamadığına işaret ederek, “Bu yüzden birtakım kayıplar yaşıyoruz. Harici güçler, bizim aramızdaki birlik noksanlığından faydalanıyor” diye konuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/09/2017 Pazartesi
Güncelleme: 01:57 - 11/09/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev
​Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) G20’ye benzer bir platform oluşturabileceğini söyledi. Nazarbayev, İslâm dünyasında birlik olmadığına işaret ederek, “Bu yüzden bir takım kayıplar yaşıyoruz. Harici güçler, bizim aramızdaki birlik noksanlığından faydalanıyor. Bunu da ortadan kaldırmamız gerek” diye konuştu. Nazarbayev, harici güçlerin birlik noksanlığından faydalandığını ve bu durumun ortadan kaldırılması gerektiğini dile getirdi. Bilimsel ve teknolojik konuları ele almak için teşkilat kapsamında ortak resmi olmayan bir çalışma kurulu oluşturulabileceğini dile getiren Nazarbayev, “İİT’nin önde gelen 15 üyesi G20’ye benzer bir platform kurabilir” dedi.

“İslâm alemiyle Batı arasında açık diyalog lazım” diyen Nazarbayev, İİT kapsamında modern kalkınma meselelerini ele almak için özel bir konsey ve bilim ve inovasyon için de fon kurulması gerektiğini belirtti.

YENİ FİKİRLER PEŞİNDE KOŞMALIYIZ

Nazarbayev, “Peygamberimiz hadisinde ‘insan beşikten mezara ilim ve irfanı takip etmelidir’ demiştir. İslâm medeniyetine hizmet etmek istiyorsak yeni fikirler peşinde koşmak durumundayız” dedi. Nazarbayev, 1,5 milyarlık İslâm aleminde, her 1 milyon kişi içinden ancak 615 araştırmacı çıktığını bunun da küresel rakamların çok altında olduğunu söyledi.

#Nursultan Nazarbayev
#İslam İşbirliği Teşkilatı
#Kazakistan
#Astana
7 yıl önce