|

"Göçmenler geliyor, hazırlıklı olmalıyız"

Makedonya ile Yunanistan sınırındaki kaçak göçmen yoğunluğu sabah saatlerinden itibaren yeniden artmaya başladı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Batı Balkanlar Sözcüsü Şunyiç "Hafta sonu Yunanistan'dan Makedonya'ya 7 binin üzerinde göçmenin giriş yapacağı bilgisini aldık. Hazırlıklı olmalıyız" dedi.

Yeni Şafak
13:52 - 2/09/2015 Çarşamba
Güncelleme: 10:54 - 2/09/2015 Çarşamba
AA

Yaklaşık bin yeni göçmen, Yunanistan sınırında Makedonya'ya girmek için bekliyor. Makedonya polisi, göçmenlerin toplu halde ülkeye girmesine izin vermezken, sınırda yaşanan yoğunluk nedeniyle polisin bazen müdahalede bulunduğu gözlendi.



Polis, göçmenlerin küçük gruplar halinde, kontrollü şekilde ülkeye girmesine müsaade ederken, saatlerce sınırda beklemekten yorulan göçmenler ise bir an önce Makedonya'ya geçebilmek istiyor.



Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından görevlendirilen tercümanlar da polis ile göçmenler arasındaki iletişim kurulmasına ve göçmen yoğunluğunun kontrol altına alınmasına yardım ediyor.



BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Batı Balkanlar Sözcüsü Melita Şunyiç, Makedonya-Yunanistan sınırındaki göçmen sayısının artmasını beklediklerini belirterek, daha büyük sorunlar yaşanmaması için zamanında müdahale edilmesi gerektiğini söyledi.



Hafta sonu Yunanistan'dan Makedonya'ya 7 binin üzerinde göçmenin gireceği bilgisini aldıklarını kaydeden Şunyiç, "Hazırlıklı olmalıyız. Krizin ilk başladığı günlerden bugüne kadar göçmen sayısı iki kat arttı. Bugün, günde 3 bin ila 3 bin 200 göçmen Makedonya'ya giriyor" diye konuştu.



Aralarında bebeklerin ve yaşlıların da bulunduğu göçmenler, Makedonya'ya giriş yaptıktan sonra sınıra yakın bir noktada kurulan göçmen kabul merkezinde kayıt yaptırıyor. Burada kendilerine verilen belgeyi alan göçmenler, tren ve otobüslerle Sırbistan sınırına yakın bir noktada bulunan Tabanovtse'ye, oradan da Sırbistan'a gidiyor.



Çoğu Suriyeli olan göçmenler, daha iyi bir hayat sürebilmek umuduyla Batı Avrupa ülkelerine ulaşmayı hedefliyor.



#makedonya
#yunanistan
#sınır
#göçmen
9 yıl önce
default-profile-img