|

Görüldüğü yerde tutuklanacak

Ukrayna Parlamentosu tarafından azledilen Devlet Başkanı Yanukoviç hakkında, Bağımsızlık Meydanı''nda yaşanan ve en az 100 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylar nedeniyle tutuklama kararı çıkarıldı. En son Kırım''da görülen Ukraynalı liderin şu an nerede olduğu bilinmiyor.

.
00:00 - 25/02/2014 Salı
Güncelleme: 22:58 - 24/02/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Görüldüğü yerde tutuklanacak
Görüldüğü yerde tutuklanacak

Ukrayna''da geçici olarak İçişleri Bakanlığına atanan Arsen Avakhov, parlamento tarafından yetkileri elinden alınan Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç için tutuklama emri çıkarıldığını açıkladı. Avakhov, Facebook''taki resmi sayfasında, birkaç yetkili ile birlikte sivillerin kitlesel öldürülmesi emrini vermekten hakkında tutuklama kararı çıkarılan Yanukoviç''in Kırım''a gittiğini, resmi korumalarından ayrıldığını ve sonra da aracıyla bilinmeyen bir yere gittiğini açıkladı. Avakhov, Yanukoviç''in en son Kırım Yarımadası''ndaki Balaklava kentinde görüldüğünü, halihazırda nerede olduğunun bilinmediğini sözlerine ekledi.

İKTİDAR BOŞLUĞU NASIL DOLACAK?

Parlamento, Yanukoviç''in cuma günü muhalefet liderleri ile bir anlaşma imzaladıktan sonra Kiev''den kaçmasının ardından ortaya çıkan iktidar boşluğunu doldurabilmek amacıyla devlet başkanlığı yetkilerini Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov''a vermişti. Turçinov''un ulusal birlik hükümeti kurulması için çağrıda bulunmasına ve parlamentonun seçimlerin 25 Mayıs''ta yapılmasına karar vermesine rağmen ülkeyi seçimlere götürecek hükümetin nasıl ve kimler tarafından kurulacağı, radikal grupların hükümete katılıp katılmayacağı henüz bilinmiyor.

RUS KANALLARI DA YASAKLANACAK

Öte yandan Yanukoviç''in devrilmesi sonrası iktidar değişimi yaşayan Ukrayna''da parlamento, Rusça ile birlikte bütün yerel dillere resmiyet kazandıran dil yasasını iptal etti. Bu yasağın ardından, Özgürlük Birliği lideri Oleg Tyagnibok''un Rus televizyon kanallarının da Ukrayna''da yayın yapmasına yasak getirilmesini istedi.

Ülke iflas etti tek ümit IMF!

Muhalif Batkivşçina Parti lideri Arseniy Yatsenyuk, devlet bütçesinin yağmalandığını ve ülkenin iflas ettiğini açıkladı. Yatsenyuk, bir an önce IMF ile işbirliği yapılması gerektiğini söylerken, geçici Maliye Bakanı Yuri Kolobov da Ukrayna''nın AB üyeleri, ABD ve uluslararası finans kuruluşlarıyla makro-finansal yardım için görüşmelerin gerçekleştiğini bildirdi. AP Dışişleri Komisyonu Başkanı Elmar Brok da AB''nin, Ukrayna''ya, yeni hükümet kurulduktan sonra 20 milyar avro yardımda bulunabileceğini belirtti.

Meydandan CIA ajanı çıktı

Bir CIA ajanının Ukraynalı protestocuya yardım ettiğini gösterdiği öne sürülen görüntüler yayımlandı. ''Before It''s News'' adlı sitedeki görüntülerin, CIA vasıtasıyla ABD yönetiminin Ukrayna''daki olayları kışkırttığının bir kanıtı olduğu iddia ediliyor. Özel Hizmetler Bölümü (SAD), CIA''in bir bölümünü oluşturuyor. Bu bölüm ''özel faaliyetler'' olarak bilinen gizli operasyonlardan sorumlu. SAD''in içindeki Özel Operasyonlar Grubu (SOG) ''düşman ülkeler'' ve bölgelerde istihbarat toplamadan sorumlu. Bu ünitelerdeki üyeler genellikle kendilerini ABD ile ilişkilendiren herhangi bir kıyafet ya da eşya taşımıyor. SOG, ABD''de en gizli özel operasyon gücü olarak kabul ediliyor.


10 yıl önce