|

Gurbette bayram

Pazar günü yapılan referandumdan çıkan evet sonucu Türkiye’nin yanısıra gurbetçi vatandaşların yaşadığı ülkelerde de coşkuyla kutlandı. Başta Avrupa olmak üzere ABD, Balkan ve Arap ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlar sokaklara döküldü ve 'evet' zaferinin tadını çıkardı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/04/2017 Salı
Güncelleme: 06:15 - 18/04/2017 Salı
Yeni Şafak
Gurbette bayram
Gurbette bayram

Tarihi referandumdan çıkan ‘evet’ sonucu sadece Türkiye’de değil, gurbetçi vatandaşları yaşadığı Avrupa ülkeleri ve Amerika ile Balkan ülkelerinde coşkuyla kutlandı. Bayrakları ile sokaklara ve meydanlara dökülen gurbetçi vatandaşlar Avrupa’nın yaptığı tüm engellemelere karşı çıkan ‘evet’ sonucunun sevincini doyasıya yaşadı.

ALMANYA'DA BAYRAKLAR AÇILDI

Referandum öncesi ‘hayır’ propagandasına izin veren, ancak ‘evet’le ilgili program yapılmasını yasaklayan Almanya’da coşkulu kutlamalar yapıldı. Yüzde 63 ‘evet’le ırkçı yaptırımlara cevap veren Almanya’daki gurbetçi vatandaşlar kutlama yapmak için Berlin’de buluştu. Kent merkezindeki Kurfürstendamm Caddesi’nde, toplanan gurbetçiler büyük bir Türk bayrağı açarak "Recep Tayyip Erdoğan", "Dik dur eğilme gurbetçiler seninle" ve "Ya Allah Bismillah, Allah-u Ekber" sloganları attı.

MİLLET GÜZEL BİR CEVAP VERDİ

Almanya ile benzer bir tutum sergileyen ve ‘hayır’ cephesini destekleyen Fransa’da da, AK Parti’nin Paris Seçim Koordinasyon Merkezi’nde bir araya gelen vatandaşlar, sandıktan “evet” çıkmasını kutladı. Kutlamada konuşan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Fransa Başkanı Yalçın Şimşek, "Bir bayram havasında sıkıntısız, çok güzel bir şekilde bu halk oylamasını geçirdik. Bu bizim demokrasiye olan inancımızı gösteriyor. Avrupa’nın son aylarda bakanlarımıza, milletvekillerimize göstermiş olduğu tutuma, burada milletimiz büyük bir cevap vermiştir" diye konuştu.

TÜRK MAHALLESİNDE KUTLANDI

FETÖ ve PKK sempatizanlarına kol kanat geren ve referandum süresince 'hayır' cephesi için çalışan Belçika’da, sonuçların belli olmasıyla birlikte coşkulu kutlamalar yapıldı. Yüzde 75'le Avrupa'daki en çok "Evet" oyunun çıktığı ülke olan Belçika’daki gurbetçiler, kutlama için başkent Brüksel’de toplandı. Türk mahallesi olarak bilinen Chaussee de Haecht sokağında yoğunlaşan kutlamalarda Türk bayrakları açıldı ve sloganlar atıldı.


Hollanda’da Erdoğan posteri

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’yı ülkeye almayan ve bunu protesto eden Türk vatandaşlarına sert müdahalelerde bulunan Hollanda’da yapılan gösteriler oldukça coşkulu oldu. Gurbetçilerin yüzde 70,9’unun ‘evet’ oyu verdiği Hollanda’da Türk vatandaşları ellerinde Türk bayraklarıyla Türkiye’nin Rotterdam Başkonsolosluğu önünde toplandı. Türk bayrağı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi ile kutlama yapan vatandaşlar, sloganlar atarak sevinç gösterisinde bulundu. Sevinç gösterisine katılan vatandaşlardan Sefa Ünlü, “Bu sonuç Türkiye için iyi oldu, vatana ve millete hayrlı uğurlu olsun” derken, Erdoğan hayranı olduğunu belirten sonradan Müslüman olmuş Hollandalı Tevfik Kaak ise “Cumhurbaşkanı kazandığı için çok mutluyum. Batı medyasının artık Türkiye hakkında yalan söylemeyi bırakması lazım” ifadelerini kullandı. Öte yandan Rotterdam kentinde bulunan Erasmus Köprüsü'ne Türk bayrağı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın resminin bulunduğu “Onlar konuşur biz yaparız” yazılı afiş asıldı. Bayrak kısa sürede polis tarafından kaldırıldı.



Balkanlar sokağa döküldü

Balkan ülkeleri Türkiye’deki referandum sonucuyla birlikte kutlama için sokaklara döküldü. Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da yaşayan çok sayıda Türk ve Boşnak, “Evet” kararının kesinleşmesinin ardından İlidza semtinde bir araya geldi. Ellerindeki Türk ve Bosna Hersek bayrakları bulunan kalabalık, dualar etti, tekbirler getirip slogan attı.


İlidza’da toplanan grup, daha sonra onlarca araçtan oluşan konvoyla şehir turu atarak “Evet” kararını coşkulu şekilde kutladı. Kosova’da ise Prizren şehrindeki vatandaşlar, araçlarıyla tur attı. Makedonya’daki kutlamalar ise başkent Üsküp’te yapıldı.


Londra’da zafer turu

Anayasa değişikliği için yapılan halk oylamasından “Evet” çıkmasının ardından Londra’da yaşayan Türk vatandaşları araç konvoyları oluşturarak, kentin ünlü Trafalgar Meydanı’na geldi. Meydandaki Ulusal Portre Galerisi önünde toplanan vatandaşlar, ünlü galerinin duvarına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın posterini astı.


Türk halkı yanlışta ittifak etmez

Referandum sandığından çıkan ‘evet’ sonucu ABD’de de coşkuyla kutlandı. AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezinde toplanan vatandaşlar seçim sonuçlarının belli olmasıyla marşlar ve bayraklarla kutlama yaptı. Koordinasyon Merkezi Başkanı Levent Ali Yıldız, “Türk halkı asla ve asla yanlışta ittifak etmez” diyerek sonucun bunun göstergesi olduğunu söyledi.


En yüksek oy kutlaması

Anayasa değişikliği halk oylamasında yüzde 93,88 ile en yüksek “evet” oyunun verildiği Lübnan’da kutlamalar da büyük bir coşku içinde yapıldı. Erken saatlerden itibaren Lübnan’da bir kafede gelişmeleri takip etmeye başlayan vatandaşlar, sonuçların kesinleşmesiyle sevinç gösterileri yaparak yöresel oyunlar oynadı ve zılgıt çekti. Vatandaşlar zaman zaman “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan” sloganları attı. Kutlamalara katılan vatandaşlardan Yusuf Faysal, "Allah'a şükürler olsun, çok mutluyuz, seçimler istediğimiz gibi çıktı. Türkiye'ye hayırlı olsun. Çok mutluyuz. Lübnan'daki Türkler çok mutlu" dedi. Hasine Akan da "Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bugün zafer günümüzü kutluyoruz. İnşallah sonuçlar vatanımıza hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu. Daha sonra araçlarına bağladıkları bayraklarla Beyrut caddelerinde zafer turu atan vatandaşlara zaman zaman Lübnanlılar da eşlik etti.

#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#FETÖ
#PKK
7 yıl önce