|

Hakimiyet savaşı

Suriye sınırında 70 kilometre uzunluğa ve 35-40 derinliğe sahip Mare Hattı'nda tam bir hakimiyet savaşı yaşanıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/08/2016 Çarşamba
Güncelleme: 23:43 - 23/08/2016 Salı
Yeni Şafak

Cerablus-Azez arasındaki bölgede, Münbiç bölgesinin ABD'nin desteklediği Suriye PKK'sı PYD'ye verilmesi ve PKK'lıların yönünü El Bab ile Cerablus'a çevirmesi hareketliliğin başlıca sebepleri oldu. IŞİD, güçlerini Cerablus'tan büyük oranda çekti ve beklendiği üzere PYD de IŞİD'in boşalttığı bölgeye yerleşmek için ilçeye 8 kilometreye kadar yaklaştı. Geçtiğimiz günlerde Çobanbey'i ele geçiren muhalifler, Cerablus'a yönelik muhtemel PYD işgaline karşı sınırın Türkiye tarafında 5 bin kişilik bir güç oluşturdu. 2 yıl önce IŞİD'in ellerinden aldığı Cerablus'u PYD'ye teslim etmeyeceklerini açıklayan muhalifler, hazırlıklara son şeklin verildiğini ve kasabayı mutlaka ele geçireceklerini ilan etti. Bölgedeki hakimiyet dağılımı dün akşam itibariyle şöyle:



70'DEN FAZLA KÖY IŞİD HAKİMİYETİNDE


Sıfır noktada Cerablus'ta başlayarak batı yönünde Karaköprü köyüne dek 60 kilometrelik sınır boyunda 20'den fazla köy IŞİD kontrolünde. El Bab, Tedif, Gandura, Savran, Aktarin, Kubbesin, halen terör örgütünün daha iç bölgelerde tutunduğu önemli yerleşim birimleri. Ayrıca, Türkmen Barak, Seddi Şahba, Toybuk, Hötümlet, Rael, Aynel Beyda, Köse, Haceliyye, Ziyadiye, Zugara, Yusuf Paşa, Tileylin, Camil, Arap Azze, Hörbül, Şeyh İsa, Tel Şehir, Kefergan gibi daha 50'den fazla köyde hakimiyet yine IŞİD'in.



PYD'YE 20 GÜNDE 17 KÖY VERİLDİ


Hakimiyet mücadelesinin kızıştığı kuzey koridorunda PYD batıda (Afrin yönü) Tel Rıfat kasabası ve Ahraz, Mınnag, Der cimeyl, Meryemiyn, Malikiyye köylerini kontrol ederken doğuda ise Münbiç'ten başlayarak ilerleyişini sürdürüyor. PYD son 20 günde sırasıyla Cibbil Arus, Halvancı, Um abam, Hayya, Kusa, Sacir, Tokhar, Çad başta olmak üzere 17 köyde kontrol sağladı.



ÇOBANBEY MUHALİFLERDE


Diğer yandan Azez ve Mare'yi elinde bulunduran Suriyeli muhalifler son olarak Çobanbey'de de kontrolü sağladı. Azez-Mare


hattında 35 kilometrelik dar bir alana sıkışan muhaliflerin Çobanbey sonrası Cerablus ve çevresini ele geçirmesi halinde 120 kilometreye 40 kilometrelik bir hareket alanına sahip olma şansı yakalayabilecek. Düdyen, Karaköprü, Havar, Igde, Şimmeyrin köyleri de muhaliflerin elinde kalanlardan birkaçı.


#Suriye sınırı
#Azez
#Münbiç bölgesi
8 yıl önce