|

"Hangi Avrupa'yı istediğimiz belli oldu"

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, referandum sonuçlarına dair açıklamalarda bulunarak, "Yunanistan'ın Avrupa'yı istemediği değil, hangi Avrupa'yı istediği belli oldu" dedi.

Yeni Şafak
00:03 - 6/07/2015 Pazartesi
Güncelleme: 00:49 - 6/07/2015 Pazartesi
DHA

Yunanistan'da Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun sunduğu anlaşma planı konusunda düzenlenen referandum sonrasında Başbakan Çipras bir açıklama yaptı.



Çipras'ın açıklamasından satır başları:



"Bugün demokrasiye şantaj yapılmayacağını gösterdik. Yunan halkı cesur bir seçim yaptı. Bunun Avrupa ile Çatışma anlamına gelmediğine eminim. Amacımız mantıklı bir çözüm bulmak, zaman kaybetmeden bu amacı gerçekleştirmek için çalışacağım. Çözüm kolay olmayacak ama her iki Tarafın da istediği makul Çözümler var.



Büyük bir zafer, halkın zaferi. Yunanistan'ın hayır oyu cesaret oyudur. Yunanistan'ın Avrupa'yı istemediği değil, hangi Avrupa'yı istediği belli oldu. Bugünkü zafer AB ile çatışma ya da Euro'dan çıkma gibi bir talimat verilmedi. AB liderleriye derhal temasa geçip müzakarelere başlayacağız. Elimiz artık daha güçlü. IMF'nin cuma günü açıkladığı rapora göre yeniden borçların yapılandırılması için masaya oturulacak."



Çipras, referandum sonuçlarının açıklanmasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Yunan halkının cesur bir karar verdiğini belirterek “Yunan halkı bugünkü kararıyla 'Avrupa'nın içinde mi, yoksa dışında mı' sorusuna değil, doğru olan 'Nasıl bir Avrupa istiyoruz' sorusuna cevap verdi” dedi.



Referandum sonucunun, demokrasiye şantaj yapılamayacağını ve demokrasinin çıkmazdan kurtulmak için egemen bir değer olduğunu kanıtladığını ifade eden Çipras, “Bir halk inançlı olduğunda en büyük zorlukları aşabilir. Kadın, erkek her Yunan'a ayrı ayrı teşekkür ederim” ifadesini kullandı.



Çipras, yarın Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile anlaşarak ortak bir mücadele için siyasi parti liderlerini toplayacağını belirterek Yunan halkına birlik ve beraberlik çağrısında bulundu.






#yunanistan
#çipras
#açıklama
#referandum
9 yıl önce