|

Hariri bilmecesi

Lübnan eski Başbakanı Hariri’nin ülkesine dönüşü adeta bir bilmeceye dönüştü. Sosyal medyadan bir kez daha ülkesine döneceğini açıklayan Hariri, önceki açıklamasının aksine bir süre belirtmekten kaçındı. Hariri’nin, İran tarafından ölümle tehdit edildiği için istifa ettiği iddiaları ise İran dini lideri Hamaney’in danışmanı Velayeti tarafından yalanlandı. Velayeti, “Bunlar Suudiler tarafından söyletilen kelimeler” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/11/2017 Perşembe
Güncelleme: 00:40 - 16/11/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Lübnan sokakları, üzerinde “Seninleyiz” yazılı Hariri posterleriyle donatıldı.
Lübnan sokakları, üzerinde “Seninleyiz” yazılı Hariri posterleriyle donatıldı.

Lübnan’ın istifa eden Başbakanı Saad Hariri’den iki gün arka arkaya “Ülkeme döneceğim” açıklaması geldi. Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın dün yaptığı “Hariri’nin Suudi Arabistan'da gözaltında tutulduğunu düşünüyoruz” açıklamalarına twitter hesabından yanıt veren Hariri, “Döneceğim, göreceksiniz” ifadelerini kullandı. Hariri’nin önceki gün yine twitter’dan yaptığı açıklamanın aksine bu defa dönüşü için bir süre vermemesi dikkat çekti. 4 Kasım’da İran’dan ölüm tehditlerini aldığını iddia ederek istifa eden Hariri’ye İran’ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Dış Politika Danışmanı Ali Ekber Velayeti’den yalanlama geldi. Velayeti, “Bunlar Suudiler tarafından Hariri’ye söylettirilen kelimeler” ifadelerini kullandı.

AVN: DÜŞMANCA TUTUM

Lübnan Başbakanlığı görevinden istifa ettiğini duyuran Hariri, Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın “Saad Hariri’nin Suudi Arabistan’da alıkonulduğu ve gözaltında tutulduğu” iddiası üzerine, sosyal medyadan yaptığı açıklamada “Lübnan’a döneceğini” belirtti. Hariri’nin açıklamasında, “Daha önce de söylediğim gibi çok çok iyiyim. Söz verdiğim üzere inşallah sevgili ülkem Lübnan’a döneceğim, göreceksiniz” ifadesi yer aldı. Lübnan Cumhurbaşkanı, dün yaptığı açıklamada, “İstifasının üzerinden 12 gün geçmesine rağmen Hariri’nin Suudi Arabistan’dan dönmemesinin hiçbir gerekçesi olamaz. Biz, bundan dolayı kendisinin zorla alıkonulduğunu ve gözaltında tutulduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullanmıştı. Avn, Hariri’nin alıkonulmasını “Lübnan’a yönelik düşmanca bir tutum olarak kabul ettiklerini” belirtmişti.

PATRİK’TEN GARANTİ ALDI

Hariri’nin önceki gün yine twitter’dan yaptığı açıklamanın aksine bu defa bir süre belirtmemesi dikkat çekti. Hariri, Salı günkü mesajında “Ben çok iyiyim, iki gün içinde döneceğim inşallah, biraz sakin olalım.” ifadelerini kullanmıştı. Hariri’nin bu açıklamasını, Lübnan Maruni Patriği Mar Beşara Butrus er-Rai ile Riyad’da gerçekleştirdiği görüşme sonrası yapması kafalarda soru işareti oluşturmuştu. Hariri’nin Rai ile görüştükten sonra "2 gün içinde" Lübnan’a döneceğinin sinyalini vermesi, uzmanlar tarafından “Patrik’ten garanti aldı” şeklinde değerlendirildi.

İRAN YALANLADI

İstifası öncesi “kendisine suikast düzenlenebileceği endişesi" taşıdığını söyleyen Hariri’ye bir yalanlama da İran dini lideri Hamaney’in Danışmanı Velayeti’den geldi. İran tarafından ölümle tehdit edildiği iddialarının doğru olmadığını söyleyen Velayeti, Hariri’nin istifası öncesi, Beyrut’ta başbakanlık binasında gerçekleşen görüşmede hiçbir şekilde tehdit niteliğinde bir konuşmanın geçmediğini belirtti. Velayeti, “Bunlar Suudiler tarafından kendisine söylettirilen kelimeler. İran ve Lübnan halkları arasında barışı dostluğu istemeyenlerin sözleri” şeklinde konuştu. Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian'ın da Suudi Arabistan'a gittiği ve Veliaht Prens bin Selman'la görüşeceği bildirildi. Drian'ın, Hariri ile de bir görüşme gerçekleştirebileceği belirtiliyor.


  • Ağabey Hariri: istifa etmesi doğru karar
  • Saad Hariri’nin Lübnan’daki ailesi günler süren sessizliğini bozarak istifa ile ilgili açıklama yaptı. AP ajansına konuşan Saad Hariri’nin ağabeyi Bahaa Hariri, kardeşinin istifasını desteklediğini söyledi. Bahaa Hariri, Hizbullah’ın bütün ülkeyi ele geçirmek üzere olduğunu, bu sebeple istifanın isabetli bir karar olduğunu savundu. Lübnan’daki “ulusal güçlere” yıllardır verdiği geniş destekten Suudi Arabistan’a da teşekkür eden Bahaa Hariri’nin ismi başbakan adayı olarak geçiyor. Bahaa Hariri ise haber ajansıyla yaptığı görüşmede konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Gün gün gelişmeler
2 Kasım: Riyad’dan davet

* Saad Hariri, Suudi Arabistan Kraliyet Sarayı’ndan, Suudi Kralı Selman bin Abdülaziz ile görüşmesi için bir davet aldı.

3 Kasım: Riyad’a gidiş

* Cuma günü Riyad’a inen Hariri, 5 gün içinde Suudi Arabistan’a ikinci ziyareti için gelmiş oldu. Ancak birkaç gün önceki verimli görüşmelerin aksine bu defa havaalanında dahi kimse Hariri’yi karşılamadı.

4 Kasım: İstifa

* Hariri, 4 saat bekledikten sonra görüşebildiği Veliaht Prens Muhammed bin Selman’la görüşmesinden sonra televizyonda canlı yayında Lübnan Başbakanlığından istifa ettiğini açıkladı. Hariri, istifa konuşmasında, suikaste uğrayabileceğinden korktuğundan bahsetti ve “İran ile Hizbullah bölgesel güvenliği tehdit ediyor” açıklaması yaptı.

7 Kasım: BAE ziyareti

* Hariri, istifa etmesine rağmen yoğun bir diplomasi trafiği içine girdi ve 7 Kasım’da Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’ye gitti. Hariri, burada BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed en Nahyan ile görüştü ve sonrasında Riyad’a geri döndü.

9 Kasım: Hariri’nin uçağı boş döndü

* İstifasını Riyad’da açıklayan Hariri’nin özel uçağı 9 Kasım gecesi Beyrut’a iniş yaptı ancak uçak boştu. Bu durum, Hariri’nin Suudi Arabistan’da zorla tutulduğu iddialarını güçlendirdi.

12 Kasım: Kral Selman’a karşılama

* Medine’de bir dizi açılış ve programın ardından Riyad’a dönen Kral Selman’ı havaalanında karşılayan ekip içinde Lübnan eski Başbakanı Saad Hariri de yer aldı.

13 Kasım: ‘Özgürüm’

* Suudi Arabistan’da hapis tutulduğu iddialarını yalanlayan Hariri, “Özgür irademle Suudi Arabistan’dayım” açıklaması yaptı. Hariri, istediği zaman kendi ülkesine geri dönebileceğini belirtir ancak Hariri’nin açıklamaları inandırıcı bulunmadı.

14 Kasım: Twitter’dan açıklama

* Hariri, resmi Twitter hesabından “2 gün içinde ülkeme döneceğim” açıklaması yaptı.

#Lübnan
#Hariri
#İstifa
6 yıl önce