|

Haşema yasağı Fransa'yı böldü

Fransa'da son dönemde yaşanan terör saldırılarından sonra terörle mücadele adı altında alınan kararlar büyük tepki topluyor. Hükümetin terörler mücadele çerçevesinde birçok kentte haşema yasağı getirmesi ülkede farklı tartışmalara neden oluyor.

Yeni Şafak
10:09 - 26/08/2016 Cuma
Güncelleme: 07:13 - 26/08/2016 Cuma

Fransa'da 2015 yılından sonra yaşanan terör saldırıları ve DAEŞ ile mücadele konusu iç politikada ağır bir sendroma yol açmış durumda. 6 ay OHAL uygulayan ve daha sonra OHAL kararını bir kez daha uzatan Fransa'da terörle mücadele için alınan yasal tedbirler ise büyük tepki topluyor. Ülkede yaşayan Müslümanları hedef alan uygulamalar ve İslam'ın devlet eliyle reforme edilmeye çalışılması da bu uygulamalardan birisi. Hükümet İslam Vakfı'nı kurarak ülkede yaşayan Müslüman cemaatlerini ve ülkedeki grupları kontrol altına almaya çalışıyor.



Ülkede son dönemde tepki çeken diğer uygulama ise haşema yasağı. Nice saldırısından sonra İslamifobia'nın zirve yaptığı ülkede Nice başta olmak üzer 5 kentte haşeme yasaklandı. Müslüman kadınların haşema giymesi yasaklanırken, başörtüsüne yönelikte yeni bir tartışma başlamış durumda.



BBC'de yer alan habere göre konu ile ilgili haberleri manşetlerine taşıyan İngiliz gazeteleri Times, Fransa'da Nice kenti de dahil olmak üzere yaklaşık 15 bölgede uygulamaya konulan tesettür mayo yasağı konusunda ülkenin bölünmüş olduğunu yazıyor.



Le Figaro gazetesinde yayınlayan kamuoyu araştırmasına göre, Fransızların yüzde 64'ü plajlarda haşema (burkini) giyilmesini onaylamıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 30'u ise kararsız olduğunu belirtmiş.



Times, solcu siyasilerin ve entelektüellerin yasak konusunda ikiye bölündüğünü, muhafazakarların ise şiddetli şekilde yasağı savunduğunu yazıyor.



Guardian gazetesi de yasağın Fransa hükümetinde yarattığı çatlağa dikkat çekiyor.


Eğitim Bakanı Najat Vallaud-Belkacem'in yasağa sesli şekilde karşı çıkarak Başbakan Manuel Valls ile karşı karşıya geldiği belirtiliyor.



Vallaud-Belkacem yasağın ırkçı tacizlerin artmasına yol açacağı uyarısında bulunuyor.









#Fransa
#Haşema
#Yasak
#Hollande
#Manuel Valls
8 yıl önce