|

Çavuşoğlu: Referandum kararı iptal edilmeli

Irak'a resmi ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Iraklı mevkidaşı Caferi ile görüştü. Bağdat ziyaretinden sonra Erbil'e geçecek olan Çavuşoğlu, "Referandum kararı yanlış, iptal edilmeli" dedi.

Yeni Şafak
10:52 - 23/08/2017 Çarşamba
Güncelleme: 12:18 - 23/08/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu-Irak Dışişleri Bakanı ibrahim Caferi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu-Irak Dışişleri Bakanı ibrahim Caferi

Irak'a resmi ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Iraklı mevkidaşı Caferi ile görüştü. IKBY'nin referandum kararı, DEAŞ ve PKK olmak üzere terörle mücadele konularının görüşüldüğü ziyaretin ardından açıklama yapan Çavuşoğlu, IKBY'nin referandum kararının yanlış olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, "Türkiye, Irak'ın toprak bütünlüğünü savunuyor" dedi.

Görüşme sonrası açıklama yapan Irak Dışişleri Bakanı Caferi, "İki ülke ticari ilişkilerini ele aldık. Arap ve Körfez ülkelerinde yaşanan gelişmeleri değerlendirdik. Körfez ülkeleri arasındaki sıkıntıların giderilmesi için iki ülkenin önemli bir rol üstlenebileceğini değerlendirdik.Bölgenin istikrarı iki ülkenin en önemli temennisidir" ifadelerini kullandı.

'Telafer'in Türkmen kimliği korunmalı'

Çavuşoğlu, "İki ülkenin ortak gündeminde yer alan ve ortak çıkarlarımız konusunda faydalı görüşmeler yaptık. DEAŞ ile mücadeleye destek veriyoruz. Telafer'in Türkmen kimliğinin korunması en önemli önceliğimiz. Tüm imkanlarımızla Iraklı kardeşlerimizin yanında olacağız.

Irak'ın toprak bütünlüğüne ve siyasi egemenliğine verdiğimiz önemi göstermek için geldim. Irak'ın birlik ve beraberliğinin korunması için yanlarındayız. Terörün her türlüsüne karşı işbirliği yapacağız. PKK da DEAŞ gibi Irak'ın toprak bütünlüğü için bir tehdittir. Irak Başbakanı İbadi'yi ülkemize davet edeceğiz. Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın davetini kendilerine ileteceğim."

Bağdat ile Erbil arasındaki görüşmeler

Erbile ile Bağdat arasındaki tüm görüşmelerin diplomatik görüşmelerle çözülmesini istiyoruz. Irak'ın sınır ve toprak bütünlüğü içinde Erbil'in bu haklardan yararlanması gerekir. DEAŞ'a karşı da Peşmergeyi eğittik ve destekledik. Fakat Erbil'in attığı yanlış adımları da kendilerin doğrudan söyledik. Kerkük'te Irak anayasasına aykırı olarak bölgesel yönetim bayrağının çekilmesi yanlıştı. Aynı şekilde referandum kararının yanlış olduğunu söyledik. Bugün de kendilerine söyleyeceğiz. Erbil ve Bağdat arasındaki sorunların çözülmesi için üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Talep gelirse rolümüzü, görevimizi yapmaya devam edeceğiz.

Başika kampı ve Musul

Başika üssünün görüştük. Başika'yı Irak'ın toprak bütünlüğüne karşı kurulmadı. DEAŞ ve diğer tehditlere karşı kuruldu. Ve 700'den fazla DEAŞ'lı terörist bizim bu kamptaki mevcudiyetimiz tarafından etkisiz hale getirildi. Bu güçler Musul operasyonuna da katkı sağladı. ve şimdide Irak yönetiminin verdiği görevleri yerine getiriyor. Başbakanımızın ziyareti sırasında kampın geleceği konusundaki kararı beraber vereceğimizi söyledik. Bu konuda temsilcilerimiz de teknik görüşmeleri sürdürüyorlar.

Referandum kararı

Hem DEAŞ hem de PKK, Türkiye'nin ve Irak'ın ortak düşmanıdır. Aynı şekilde diğer terör örgütleri de. Irak'ın istikrara kavuşması için bu terör örgütlerinden kurtarılması lazım. Türkiye Irak'ın en büyük destekçisi olacaktır. Erbil'den beklentimiz sade ve nettir. Erbil'den Bağdat'tan taleplerinin yerine getirilmesi için görüşmelerin sürdüğü yönünde açıklamalarda geliyor. Bizim tavrımız Irak'ın birlik ve beraberliğinden yanadır.

İran ve Türkiye'nin PKK'ya yönelik ortak operasyon açıklaması

Irak Dışişleri Bakanı Caferi, "PKK'nın Irak topraklarındaki mevcudiyetinin nedeni güvenlik zafiyeti. Terör örgütlerinin komşu ülkelerimize zarar vermesine izin vermeyiz. Olası ortak bir operasyonda bizim de yer alacağımız görüşmeler olacaktır. Teklif gelirse memnuniyetle karşılarız. Irak'ın egemenliğini ihlal etmemesi lazım" dedi.



#Mevlüt Çavuşoğlu
#Caferi
#Irak
7 yıl önce