|

Hedef Orta Asya mı?

Rumsfeld'in ABD'nin Orta Asya'da asker gücü bulundurmak zorunda olduğunu açıklaması, 'Amerika bölgeye yerleşmek mi istiyor' sorusunu gündeme getirdi.

Yeni Şafak
00:00 - 21/09/2001 Cuma
Güncelleme: 15:02 - 5/10/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in, bundan iki ay önce Çin'den gelebilecek tehditlere karşı ABD'nin, Orta Asya'da güçlü bir askeri varlık bulundurmak zorunda olduğunu açıklaması 'ABD bölgeye yerleşmek mi istiyor?' sorusunu gündeme getirdi. Rumsfeld'in 26 Temmuz 2001 tarihinde The Washington Times gazetesine verdiği özel röportajda, "Ben hiçbir zaman zayıflığın ilk tercih olduğuna inanmadım. Her zaman hissettim ki, zayıflık provokatif birşey. İnsanları, başka türlü akıllarına gelmeyecek şeyleri yapmaya davet ediyor" şeklindeki sözleri dikkat çekici bulundu.



"Komünist Çin'in, ekonomik reformlar ve siyasi diktatörlük içinde denge bulmaya çalışırken belirsiz bir gelecekle karşı karşıya kaldığını" söyleyen Rumsfeld, Pentagon'da, Orta Asya'daki askeri stratejiye ilişkin yoğun bir çalışma yürütüldüğünü de belirtti. ABD Başkanı George W. Bush yönetimiyle birlikte ABD'nin ilgisinin Avrupa'dan Asya'ya kaydığı yorumlarına katılmayan Rumsfeld, "Asya'da askeri operasyonlara hazırlanmanın", Avrupa'nın veya Basra Körfezi'nin önemini azaltmadığını vurguladı. Rumsfeld, Asya'dan gelecek askeri tehditlerle baş edebilmek için, Pentagon'un kapasitesini artırması gerektiğini kaydetti. ABD savunma kaynaklarına dayandırılarak ileri sürülen iddialara göre ABD Asya'ya yönelik yeni stratejisini, Taliban, Tayvan ya da Kuzey Kore ile ilgili sorunlarda devreye sokulması temeline dayandıracak.



ABD'nin Hindistan kozu


Bu arada ABD'nin Afganistan'a yönelik gerçekleştireceği bir harekatta Pakistan'ın desteğini almak için Pakistan ve Hindistan arasında sorun olan Keşmir kozunu kullanması da yeni bir strateji olarak algılandı. ABD Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı Pentagon'un bir süre önce bu yönde bir strateji belirlediğine dikkat çekiliyor.



ABD Dışişleri Bakanlığı bakan yardımcısı Richard Armitage'nin bir süre önce yaptığı açıklamaların bu açıdan büyük önem taşıdığına dikkat çekilerek, ABD'nin Hindistan'a uygulanmakta olan yaptırımların kaldırılması için çalışacağı belirtildi.



Yine akıllı bomba


ABD'nin Afganistan'a yönelik olası bir harekatında, Taliban mevzilerini Körfez ve Irak savaşları sırasında kullandığı akıllı bombaların daha da geliştirilmiş modelleriyle vuracağı belirtildi. Alınan bilgilere göre yeni tip akıllı bombaların hedefi, onlarca metre derinlikteki sığınaklar. Hedefini kendisi bulan Tomahawk füzelerinin yeni geliştirilen başlığı 10 metrelik çeliği bile delip geçecek güçte. Uçaklardan atılan ve sığınakları delen bu tür bombalar lazer güdümlü. Klasik bombalar hedefine değince infilak etme mantığı üzerine imal edilmişti. Yer altındaki sığınaklar için özel üretilen bu bombalar ise yerin 12 kat altına kadar, her katı delerek geçiyor ve hedefe ulaşınca patlıyor. Lazer güdümü iyi hesaplanmış bir derin delici bombadan hiçbir sığınağın kurtuluşu yok.



#ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld
#Orta Asya
#ABD
23 yıl önce