|

Hedef Rakka

Esed ve IŞİD’in işbirliğine rağmen Suriyeli muhaliflerin ilerleyişi sürüyor. Halep’in kuzeyindeki şiddetli çatışmalar nedeniyle bir çok köy boşalırken rejim can havliyle muhalif bölgelere bomba yağdırıyor. Saldırılarda 20 sivil ölürken muhalif sözcü Hatib, “Hedefimiz IŞİD’i Rakka ve Musul’a kadar püskürtmek” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 5/06/2015 Cuma
Güncelleme: 00:04 - 5/06/2015 Cuma
Yeni Şafak

Suriye'de Halep kentinin kuzey bölgelerinde muhalif birlikler terör örgütü IŞİD ile işbirliği içinde hareket eden Esed rejimine karşı ilerlemeye devam ediyor. Halep'in kuzeyinde şiddetli çatışmaların yaşandığı ve bazı köylerin çatışmalar nedeniyle tamamen boşaltıldığı bildirildi.


Muhalifler, Mari ilçesinin güneyinde yer alan Um Hoş köyü çevresindeki IŞİD mevzilerine tank, doçka ve havan toplarıyla saldırılar düzenliyor.



VARİL BOMBARDIMANI


IŞİD'e yardım için harekete geçen Suriye ordusu ise Halep'in kuzeyinde muhaliflerin denetimindeki bölgelere varil bombasıyla saldırılarını artırdı. Suriye Genel Devrim Konseyinden (SRGC) yapılan açıklamada, orduya ait helikopterlerin muhaliflerin denetimindeki Hayan ve Hıreytan beldesi, Etarib ilçesi ile Telleyn ve Deyr Cemal köylerine “varil bombasıyla” düzenlediği saldırıda, 20 sivilin yaşamını yitirdiği, onlarca kişinin yaralandığı belirtildi.



'DÜŞMANIMIN DÜŞMANI'


Esed rejimi ve IŞİD'e karşı mücadele için kurulan ortak operasyon merkezinin üyesi Mamun Hatib “Rejim Halep'in kuzeyinde 'düşmanımın düşmanı dostumdur' taktiğini uyguluyor. Terör örgütü, tüm birliklerini Rakka kentinden Halep'in kuzeyine kadar rahatlıkla getirirken rejimin ve koalisyon güçlerinin hiçbir saldırısına uğramıyor. Sadece muhalif bölgeler saldırıya uğruyor” ifadelerini kullandı.



Hatib, “Bir çatı altında toplandık. Önümüzdeki günlerde tıpkı İdlib ve Cisr eş-Şugur'da olduğu gibi olumlu sonuçlarını alacağız. Birliğimiz sürerse IŞİD'i Rakka'ya kadar değil, Musul'a kadar geri püskürtebiliriz” diye konuştu.



İdlib'e sistematik kimyasal bomba


İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suriye'nin İdlib kentinde rejimin son iki aydır sivillere yönelik 'kimyasal' silah kullanmaya devam ettiğini bildirerek, BMGK'nın derhal adım atmasını istedi. BMGK'nın eylemsiz kaldığı Suriye'de rejimin İdlib'de son iki aydır “toksit kimyasallar” içeren silahlarla sivillere saldırmaya devam ettiğini kaydeden HRW BM Temsilcisi Bolopion açıklamasında BMGK üyelerini gerekli adımları zamanında atmamakla suçlayarak, “Suriye'de sivillerin üzerine toksit kimyasallar yağarken, BMGK üyeleri salyangoz hızında adım atıyor” dedi.



Beyaz Saray'dan Esed-IŞİD itirafı


Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Esed rejimi güçlerinin Suriye'deki bazı yerlerde IŞİD'in yararına olacak şekilde hareket ederken, bazı noktalarda ise örgüte karşı hava saldırısı düzenlediği yönünde haberler bulunduğunu belirterek, “Dolayısıyla şu anda karşımızda belirsiz bir tablo var” dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf da önceki gün, “Rejim, IŞİD ile mücadele ettiğine yönelik açıklamalarının aksine uzun zamandır örgütün bulunduğu hatlardan kaçınıyor. Bu son haberler, Esed'in, çıkarları için örgütün pozisyonunu güçlendirmeye çalıştığını gösteriyor” demişti.



Aşiretlerden IŞİD'e bağlılık yemini


Irak'ta bir grup Sünni aşiret lideri IŞİD'e bağlılık yemini etti. Aşiret liderlerinin Felluce'de toplanmasından sonra Şeyh Ahmed Dara Duleymi tarafından yapılan açıklamada bölgedeki barışın ancak IŞİD'e katılmakla gerçekleşeceği söylendi. El Cezire'nin haberine göre aşiretlerin Anbar'ın büyük bir bölümü ve Felluce'yi kontrol altında tutan IŞİD tarafından örgüte katılmaya zorlanıp zorlanmadıkları henüz net değil. Diğer aşiretler üzerinde büyük bir etkisi olan Duleymi aşiretinin IŞİD'e bağlılığı Iraklı yetkililer tarafından endişeyle karşılanıyor. Sünni aşiretlerin IŞİD'e bağlılıkları Bağdat hükümetine karşı öfkelerinin göstergesi olarak kabul ediliyor.



Kontrol noktasına saldırı 30 ölü


Suriye'nin Haseke vilayetine bağlı Rasulayn ilçesinde, IŞİD'in bir kontrol noktasına düzenlediği saldırıda 30 YGP'linin öldüğü bildirildi. Muhalif yapılanmalardan sorumlu Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC) yapılan açıklamada, terör örgütü IŞİD'in Rasulayn'ın El-Dıvera köyü yakınlarındaki YGP güçlerine ait bir kontrol noktasına bomba yüklü araçla saldırdığı belirtildi. Açıklamada ayrıca IŞİD'in Haseke kentinin 2 kilometre güneyinde yer alan cezaevinin denetimini sağladığı ve çevresindeki kontrol noktalarında da bomba yüklü araçlarla saldırdığı belirtildi.






#Haseke
#ışid
#Rasulayn
#ırak savaşı
#ortadoğu
9 yıl önce