|

Hepsi duvar ustası

Avrupa Birliği ülkeleri, 1993’ten bugüne sınırlarına ördüğü duvarlar ile ülkelerini sığınmacılara kapatmaya çalışıyor. Savaş, yıkım ve yoksulluktan kaçarak yeni bir hayat arayan sığınmacılara Trumpvari politikaları ile kapıduvar olan AB ülkeleri, Birliğin kuruluş vizyonuna ihanet içinde olmakla eleştiriliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/02/2017 Çarşamba
Güncelleme: 03:07 - 15/02/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Duvar ustası Avrupa
Duvar ustası Avrupa

ABD'nin 45. Başkanı seçilen Donald Trump'ı, Meksika sınırına duvar ve 7 Müslüman ülkeye vize yasağı nedeniyle eleştiren Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin doksanlı yılların başından bugüne, mültecilere yönelik benzer duvar projeleri yürüttüğü ortaya çıktı. Avrupa'da 12 dikenli tel duvar bulunuyor. İspanya'da 2, Macaristan'da 3, Bulgaristan, Yunanistan, Fransa, Avusturya, Slovenya, Estonya ile AB üyesi olmayan Makedonya'da birer duvar yer alıyor. Sınırların olmadığı bir coğrafya ve barış hayali ile kurulan AB, fiili duvarların yanı sıra komşu ülkelerle yaptığı ve sembolik duvar sayılabilecek anlaşmalarla sığınmacıların geçişini önlemeye çalışıyor. AB ülkeleri son olarak, 12 Şubat'ta sona erdirmesi gereken sınır kontrollerini 3 ay daha uzattı. AB ülkeleri, Birliğin kuruluş vizyonuna ihanet içinde olmakla eleştiriliyor.





MOGHERİNİ'DEN DUVAR BAHANESİ


Batılı ülkeler onlarca yıldır savaş, yıkım ve yoksulluğa sebep oldukları coğrafya ve ülkelerden kaçarak kendilerine sığınmak isteyen ülkelere adeta kapı duvar oldular. Brüksel, Trump'ın duvar ve vize politikasını eleştirirken, aynayı kendisine tutmaktan kaçınıyor.


Son olarak AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Trump'ın ilgili kararlarını eleştirdiği açıklamada, “Hiç kimse doğum yeri, dini veya etnik kökeni dolayısıyla haklarından mahrum bırakılamaz. Biz buyuz, kimliğimiz bu. Biz duvarlar yıkıldığı zaman kutlama yaparız” demiş ve Trump'a “Duvar örerseniz kendinizi hapishanede bulursunuz” uyarısında bulunmuştu. Mogherini 3 Şubat'ta Libyalı mültecilere karşı anlaşma imzaladıktan 3 gün sonra ise kameralar karşısına geçip, Trumpvari politikalarını, “Bu bir duvar değil, insanları dışarıda tutmak değil. İnsan haklarını ve suç örgütleri ile mücadeleyi önceleyerek yönetmeyi amaçlayan Avrupa yöntemi” diyerek aklamaya çalıştı.



İLK DUVAR AFRİKA'YA KARŞI ÖRÜLDÜ


AB'nin ilk duvarı, 1993'te İspanya'nın Afrika'daki toprağı olan Septe'nin (Ceuta) etrafına çekildi. 1993'te örülen 8,4 km uzunluğunda, 3 metre yüksekliğinde ve dikenli tel örgülerden oluşan ilk duvar, 2005 yılında 6 metreye yükseltilirken duvarın uzunluğu da 11 kilometreye ulaştı. Duvarın yapılmasından bu yana birçok mülteci sınırı geçmeye çalışırken hayatını kaybetti veya ciddi olarak yaralandı.



Trump'ı eleştirdi Libya ile anlaştı


AB'nin anlaşma imzaladığı son ülke Libya oldu. AB, tam da Trump'ı eleştirdiği günlerde 200 milyon avroluk yardım ve Libya sahil güvenlik birimlerinin eğitimi yoluyla, İtalya ve Malta'ya olan sığınmacı akışını durdurmayı planlıyor.





BAZI ÜLKELERDE DURUM


*Yunanistan:

Türkiye ile sınırında 2012'den bu yana yüksek dikenli teller bulunuyor.


*Bulgaristan:

Sığınmacılara karşı 2013'te ördüğü 30 kilometrelik dikenli tel duvarını, geçen sene 146 kilometreye çıkardı.


*Makedonya:

AB üyesi olmayan Makedonya, Yunanistan sınırına ilk kez 29 Kasım 2015 tarihinde tel örgü çekti. Makedon polis ve ordu birlikleri, Yunanistan sınırına konuşlanmış durumda.


*Macaristan:

Dikenli tel duvarını 2015'te inşa etmeye başladı. Sığınmacı akışını durdurmak için 175 kilometrelik Macaristan-

*Sırbistan:

sınırına 3 metre yükseklikte jiletli tel örgü çekildi. 300 kilometrelik Macar-Hırvat sınırının 120 kilometrelik bölümüne de jiletli tel örgü çekildi.


*Slovenya:

2015'in Kasım ayında Hırvatistan sınırına tel örgü çekti. Sutle nehri boyunca 150 kilometre uzunluğunda ve 2 metre yüksekliğindeki tel örgü bulunuyor.


*Avusturya:

Slovenya ile sınırına çekilmesi kararlaştırılan 4 kilometrelik tel örgünün 3,7 kilometresini ocak ayında tamamladı.


*Fransa:

İngiltere'nin mali destek verdiği duvar, geçen sene dağıtılmadan önce Calais kampında kalan sığınmacıların İngiltere'ye giden tırlara binmesini önlemek için inşa edildi.


*Estonya

: Geçen sene mart ayında alınan karara göre, Rusya sınırına 90-135 kilometre arasında 2,5 metre uzunluğunda dikenli tel duvar çekilecek. 2019'da bitirilecek duvar, 70 milyon avroya mal olacak.







#Avrupa Birliği
#Donald Trump
7 yıl önce