|

Herkesi vurun

İran ile uzlaşmadan sonra Suriye'ye eğilen ABD Başkanı Obama, “eğit-donat” programınındaki 54 Suriyeli muhalifin saldırıya uğraması üzerine “muhalifleri korumak için El Nusra ve gerekirse Esed güçleri dahil herkesi vurun” emri verdi. Rusya ise tepkili.

Yeni Şafak
04:00 - 4/08/2015 Salı
Güncelleme: 22:59 - 3/08/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Türkiye'de “eğit-donat” programı çerçevesinde eğitildikten sonra Suriye'de 30. Tümen'e gönderilen 54 Suriyeli muhalifin El Nusra tarafından saldırıya uğraması üzerine ABD Başkanı Barack Obama'nın muhalifleri korumak için Nusra ve gerekirse Esed güçlerini vurma emri verdiği iddia edildi. ABD basını, ABD savaş uçaklarının geçen cuma eğitim programına katılanları hedef alan gruplara hava saldırıları düzenlemesini buna bağladı.



BEYAZ SARAY DOĞRULADI


Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Alistair Baskey de ülkesinin eğitim verdiği muhalif savaşçıları korumaya kararlı olduğunu, geçtiğimiz cuma günü ABD'nin havadan verdiği desteğin bunun örneği olduğunu ileri sürdü. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de günlük basın toplantısında konuya ilişkin açıklama yaptı. Earnest "ABD ve koalisyon ortaklarının, DAEŞ'e karşı faaliyet gösteren, eğit-donat programına tabi tutulmuş Suriyeli muhalifleri korumak için nerede gerekliyse askeri güç kullanma taahhüdünde bulunduğunu açıkça belirttik. Esed rejimine DAEŞ'le mücadele çabalarını engellememesini söylemiştik. Bu uyarı 'Yeni Suriyeli Güçler' için de geçerli" diye konuştu.







ABD AJANI SUÇLAMASI


ABD uçaklarının Halep ve İdlib'de bulunan Nusra Cephesi karargâhlarını bombalamasına tepki veren silahlı grup geçtiğimiz çarşamba günü “eğit-donat” programına katılan Suriyeli Türkmen komutan Nedim Hasan ve ona bağlı 18 muhalif savaşçıyı ABD ajanı olduğu gerekçesiyle kaçırarak misillemede bulunmuştu. El Nusra Cephesi bir gün sonra da programa katılan 8 muhalifi daha rehin almıştı. Çıkan çatışmadaysa “eğit donat” programına katılanlardan 5'i ölürken, 16'sı yaralanmıştı.



Yine IŞİD bahanesi






Suriye'de Beşar Esed yönetiminin en büyük müttefiki Rusya, ABD'nin eğit-donat programındaki muhaliflere hava koruması sağlayacağı yönündeki haberlere tepki gösterdi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, muhaliflere hava desteği sağlanırken rejim güçlerinin de hedef alınması halinde Esed yönetiminin IŞİD ile mücadelede zayıflayacağı iddiasında bulundu.



PYD'ye savaş ilanı


Suriye'nin Afrin kentinde PYD'nin silahlı kolu YPG ile Nusra Cephesi arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken, Ahrar'uş Şam'ın da aralarında bulunduğu 5 örgüt YPG'ye karşı savaş ilan etti. Nusra Cephesi ile birlikte ortak bir yazılı açıklama yaparak YPG'ye karşı savaş ilan eden örgütler, Ahrar'uş Şam, Feylak Eş Şam, Fecr Er Şam, Suvar Eş Şam'dan oluşuyor. Açıklamada, kararın gerekçesi olarak Afrin'in güneyinde YPG'nin bazı tepelere hakim olması gösterildi.



Rejim uçağı çarşıya düştü


Esed ordusuna ait bir savaş uçağının İdlib'te muhaliflerin kontrolündeki Eriha ilçesindeki çarşıya düşmesi sonucu 35 sivilin öldüğü ve 120 kişinin de yaralandığı bildirildi. Eriha'daki sivil savunma yetkilisi Rami Kurabi, “Esed güçlerine ait bir savaş uçağının İdlib'in Eriha ilçesindeki çarşıya düşmesi sonucu 35 sivilin yaşamını yitirdiğini 120 kişinin de yaralandığını” ifade etti. Uçağın düştüğü yerde 6 binanın tamamen yerle bir olduğunu ifade eden Kurabi, sivil savunma ekiplerinin çok sayıda ölü ve yaralıyı yıkılan binaların enkazından çıkarttığını kaydetti.






#eğit-donat
#Halep
#Nusra Cephesi
9 yıl önce