|

Hollywood'a ayrımcılık suçlaması

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde, Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) Hollywood'ta cinsiyet ayrımcılığı yapıldığı iddiasında bulundu

Yeni Şafak
21:27 - 13/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 18:30 - 13/05/2015 Çarşamba
AA

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU), Kaliforniya eyaletindeki istihdamdan sorumlu federal kurumlara başvurarak, Amerikan ve dünya sinema endüstrisinin merkezi olarak bilinen Hollywood'ta cinsiyet ayrımcılığı yapıldığını iddia edip konunun araştırılması talebinde bulundu.



Kaliforniya Adil İşe Alma ve Konut Dairesi'nin Eşit İş İmkanları Komisyonu ve Federal Sözleşme Uyum Programlarına yaptığı başvurularda, "Film ve televizyon sektörünün tüm düzeylerde kadın yönetmenleri işe almadaki sistemli başarısızlığıyla" ilgili soruşturma başlatılması istendi.



Kaliforniya eyalet ve federal yetkililerden Hollywood stüdyolarına, yetenek ve iletişim ajanslarına, kadın yönetmenlerin işe alınmasında kasıtlı cinsiyet ayrımcılığı yaptıkları belirtilen ACLU'nun başvurusunda, Hollywood'taki ana büyük film stüdyolarında erkek egemen bir dünya olduğu ve onlarca yıl kadınlar aleyhine gaddar rakamların bulunduğu öne sürüldü. ACLU'nun başvurusunda, en çok hasılat yapan filmlerin sadece yüzde 4'ünü kadınların yönettiği ifade edildi.



ACLU LGBT Cinsiyet ve Üreme Adaleti Projesi Direktörü Melissa Goodman kadın yönetmenlerin işe almada olduğu gibi sahada çalışma imkanlarında da eşitsizlikler olduğunu ifade etti.



ACLU'nun açtığı davanın emsal benzer olaylara emsal teşkil edeceği belirtildi.



1960'lı yıllarda Federal Eşit İş İmkanları Komisyonu, Hollywood'la ilgili benzer davalara bakmıştı. O dönemde Adalet Bakanlığından müdahale talebinde bulunulurken, işe almada ayrımcılık yapıldığı ortaya çıkmıştı.

#Hollywood
#ACLU
#cinsiyetçilik
#cinsiyet ayrımcılığı
9 yıl önce