|

İkinci kabus

Nepal, 25 Nisan’daki 7,8 büyüklüğündeki depremden sonra, dün de 7.3’lük bir depremle sallandı. 42 kişinin öldüğü, bin 100 kişinin de yaralandığı sarsıntı, Everest’te çığa, kırsal bölgelerde heyelanlara yol açtı.

Yeni Şafak
04:00 - 13/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 03:09 - 13/05/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Nepal daha ilk depremin yaralarını saramadan dün sabah saatlerinde büyük bir depremle sallandı. Deprem, merkez üssü başkent Katmandu'nun 83 kilometre doğusu, Çin sınırındaki kırsal bölgede 7,3 büyüklüğünde ve Türkiye saatiyle 10.05'te meydana geldi. Nepal İçişleri Bakanlığı, depremde 42 kişinin yaşamını yitirdiğini, bin 117 kişinin yaralandığını açıkladı.



BÖLGEDE NÜFUS YOĞUN


Depremin etkisinin hissedildiği yerlerin yoğun nüfusa sahip olması ve enkazlardan eşya çıkartma çabalarının kayıp sayılarını artırabileceğinden endişe ediliyor. Öte yandan Hindistan'ın Nepal'e komşu olan Bihar eyaletinde üç kişi hayatını kaybetti. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, Nepal'de sabah meydana gelen deprem hakkında, “Büyük bir deprem. Bu, gerçekten şiddetli bir deprem ve yüksek nüfusa sahip bir bölgede oldu. Dürüstçe söylemek gerekirse geçen ay yaşanan depreme kıyasla daha kötü şeylerin yaşanmasından korkuyoruz” ifadelerini kullandı.





Anında müdahale


Uluslararası Göç Örgütü yetkilisi Paul Dillon, bir kurtarma ekibinin, kentte enkaz arama çalışmalarına başladığını sözlerine ekledi. Norveç Kızılhaçı da depremde Çautara'da ölen ve yaralananlar olduğunu bildirdi. Çautara, 25 Nisan'daki depremden sonra Nepal'de sarsıntıdan etkilenen, ulaşılması zor bölgelere insani yardımın götürülmesi için ekiplerin konuşlandığı merkez haline gelmişti. Norveç Kızılhaçı, Çautara'da hizmet verdikleri sahra hastanesine bugünkü depremde yaralananların getirildiğini açıkladı.



Türk ekiplerin durumu iyi


Nepal'de meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremin ardından, Türk arama kurtarma ekiplerinin sağlık durumunun iyi olduğu ve hemen yeni depremle yıkılan binalarda çalışma başlattıklarını bildirildi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığından (AFAD) yapılan açıklamada deprem nedeniyle birçok yapının zarar gördüğü, Everest'te çığ meydana geldiği, enkazlardan eşya çıkarmaya çalışan çok sayıda kişinin de depremden etkilendiği ifade edildi. Öte yandan Türk Hava Yolları, şiddetli depremle sarsılan Nepal halkı için yardım kampanyası başlattı.





İstanbul'da teyakkuz


Katmandu yakınlarındaki Sankhu ve Bhaktapur bölgelerinde yıkım olduğu belirtilen açıklamada Türk ekiplerin, enkaz altında bulunan kişileri kurtarmak için çalışma başlattığı vurgulandı. Öte yandan AFAD İstanbul Arama Kurtarma Birliği de teyakkuza geçirildi.





#nepal
#deprem
#katmandu
#afad
9 yıl önce